Στο 46% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Αργεντινής, στις 2767 μ.β. το CDS από 3263 μ.β. - Η εκεχειρία Macri - Fernandez δεν έπεισε τις αγορές

Στο 46% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Αργεντινής, στις 2767 μ.β. το CDS από 3263 μ.β. - Η εκεχειρία Macri - Fernandez δεν έπεισε τις αγορές
Ο πρόεδρος Macri δηλώνει ο αντίπαλός του για την προεδρία δεσμεύεται να διατηρήσει την ηρεμία των αγορών
(upd) Στα ύψη παραμένει η ανησυχία για την κρίση στην Αργεντινή, με το CDS να εκτοξεύεται στις 2.767 μονάδες βάσης από 3.263 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακό υψηλό διαμορφώνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας στο 46% από 55%.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Αργεντινής M. Macri  δήλωσε ότι συνομίλησε με τον κεντροαριστερό αντίπαλό του για την προεδρία Alberto Fernandez, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία να διατηρήσει την ηρεμία των αγορών στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Προς το παρόν ωστόσο οι αγορές δεν πείθονται.

Η συντριπτική νίκη του συνδυασμού της αντιπολίτευσης για την προεδρία υπό τον Alberto Fernandez στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής κατήγαγε ευρεία νίκη, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Macri στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, και προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Αργεντινός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Alberto Fernandez συμφώνησε να συνεργαστεί για να διασφαλιστεί ότι η εκλογική διαδικασία θα περιορίσει την επιρροή της στην οικονομία, προσθέτοντας ότι η συζήτηση που είχαν ήταν «καλή και μακρά» και συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας τους.
Από την πλευρά του ο Alberto Fernandez τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει να εξαντληθούν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό El Destape Radio ανέφερε ότι τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε νωρίτερα χθες ο Macri, ανάμεσα σε αυτά η μείωση φόρων εισοδήματος των μισθωτών και η αύξηση στις επιδοτήσεις για παροχή δημόσιων υπηρεσιών είναι θετικά, αλλά έρχονται πολύ αργά.
Επίσης επισήμανε ότι δεν έχει νόημα να συναντηθεί με τον Αργεντινό πρόεδρο, αλλά είπε ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Macri

Ο πρόεδρος της Αργεντινής M. Macri, σε τηλεοπτικό μήνυμά του στους Αργεντινούς πολίτες, ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της Κυριακής 11/8.
Έτσι, αποφάσισε να παγώσει τις τιμές των καυσίμων για 90 μέρες, να δώσει επίδομα 2.000 pesos σε κάθε μισθωτό ή φορολογούμενο.
Ακόμη, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί θα λάβουν bonus 5.000pesos, ενώ ο Macri ανακοίνωσε και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει εξαντληθεί από τα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνησή του.
Ο Αργεντινός πρόεδρος έκανε την αυτοκριτική του, δηλώνοντας πως αγαπά την Αργεντινή και πως στοχεύει να την κάνει μία δύναμη ανάπτυξης και προόδου.
Δήλωσε δε διαθέσιμος για διάλογο 24 ώρες την ημέρα. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό σαν άνοιγμα για διάλογο στον αντίπαλό του Alberto Fernandez, ο οποίος θριάμβευσε απέναντί του με 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά την Κυριακή 11/8.
Ο M. Macri προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα το οποίο οδήγησε στην «εκατόμβη» της Δευτέρας 12/8, όπως την χαρακτήρισαν αναλυτές από την Αργεντινή.
Το peso έχασε το 25% της αξίας του.
Από αυτά γίνεται ξεκάθαρο πως ο Macri θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητες να επανεκλεγεί, αν και δεν φαίνεται να κάνει πανικόβλητες κινήσεις.
Στο μήνυμά του τόνισε πως θέλει να θέσει τα θεμέλια για ανάπτυξη και υποδομές στην Αργεντινή.
«Σας άκουσα και ξέρω ότι έχετε εξαντληθεί», ανέφερε.
Μετά τον Αργεντινό πρόεδρο, μίλησαν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής του, οι οποίοι πάντως αρνήθηκαν ότι τα μέτρα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και τόνισαν πως αυτήν την στιγμή η χώρα έχει ανάγκη από διακυβέρνηση.
Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν σε όλη αυτήν την πολιτική, οι ξένες δυνάμεις που ουσιαστικά ελέγχουν την οικονομία της Αργεντινής, με πρώτη από όλες φυσικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Φοβοι χρεοκοπίας της Αργεντινής και εξάπλωση της κρίσης

Η Αργεντινή ξανά στα πρόθυρα του χάους με τις αγορές να κατακρημνίζονται απόρροια της νίκης του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez με 48% έναντι του σημερινού προέδρου Mauricio Macri 32% σε προκριματικές εκλογές.
Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει συνολικά 3 φορές, δεν κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία αλλά η επιδείνωση είναι αισθητή παντού.
Το αποτέλεσμα των εκλογών αιφνιδίασε τις αγορές.
-Το peso δέχθηκε κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας την συναλλαγματική ισοτιμία σε 1 δολάριο προς 58 pesos Αργεντινής – υψηλό στις 15 Αυγούστου 2019 τα 60,27 pesos.
Πριν λίγο καιρό 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 43 pesos.
-Οι αποδόσεις των ομολόγων επιδεινώθηκαν το 3ετές εκτινάχθηκε στο 43% και το 9ετές στο 24,8%.
-Μεγάλη επιδείνωση και στα CDS το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας στις 2.767 μονάδες βάσης από 1.010 μονάδες βάσης στις 12 Αυγούστου όταν π.χ. στις 9 Αυγούστου 2018 ήταν 463 μονάδες βάσης.

Η ισχυρή επίδοση του Fernandez στις προκριματικές εκλογές τον καθιστά φαβορί να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο στις 27 Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αργεντινής, εκλέγεται πρόεδρος όπως καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 45%.
Οι αγορές της Αργεντινής αιφνιδιάστηκαν καθώς δεν αναμενόταν τέτοιας κλίμακας ήττα για τον Mauricio Macri που εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας οικονομική μεταρρύθμιση αλλά με αυστηρή οικονομική πολιτική και απίστευτα υψηλούς φόρους.
Πολλοί φοβούνται ότι εάν ο Macri χάσει τις εκλογές στις 27 Οκτωβρίου 2019  θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομική σταθερότητα που επιχείρησε η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει. Υπό τον Macri, η Αργεντινή έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο διάσωσης από  ΔΝΤ, 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό για τη σταθεροποίηση του pesos.

Απώλειες - μαμούθ για την Franklin Templeton

Απώλειες – μαμούθ ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων σε λίγες ώρες υπέστη η Franklin Templeton από τις επενδύσεις της στην Αργεντινή, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης στις αγορές της Αργεντινής στις 12 Αυγούστου.
Όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για θέσεις του Michael Hasenstab της Franklin Templeton μέσω του Templeton Global Bond, το οποίο έχει επενδύσει σε ομόλογα 2,25 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ της χώρας.
Το Templeton Emerging Markets Bond Fund, συγκεκριμένα, υποχώρησε εχθές κατά 3,5%, επισημαίνεται.
Το Fund, ύψους 720 δισεκ. δολαρίων, είχε επενδύσει το 12% των θέσεών του στην Αργεντινή έως την 30η Ιουνίου 2019.
Μεγάλοι χαμένοι, επίσης, ήταν και το Ashmore Emerging Markets Short Duration Fund που υποχώρησε κατά 3,2%, αλλά και το Fidelity Series Emerging Markets Debt Fund, στο -3,1%.UBS: Ο Fernandez θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Η UBS εκτιμά ότι μια κυβέρνηση υπό τον Fernandez θα επιδειώξει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που έχει κλείσει η Αργεντινή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εκτιμάται επίσης ότι θα διακόψει την καταβολή τόκων σε βραχυπρόθεσμο χρέος και θα επαναφέρει τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).
Ο Fernandez θεωρείται πιο μετριοπαθής πολιτικός από την πρώην πρόεδρο και υποψήφια αντιπρόεδρο του οποίου Christina Fernandez de Kirchner, ωστόσο οι αγορές προτιμούν τον φιλελεύθερο πρόεδρο Macri.

H συμφωνία με το ΔΝΤ ύψους 57,1 δισ δολάρια


Το ΔΝΤ το 2018 δάνεισε την Αργεντινή μια χώρα που τρεις φορές έχει χρεοκοπήσει τα τελευταία χρόνια παρ΄ ότι είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με όρους ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ δάνεισε 57,1 δισεκ. δολάρια ή 48,8 δισεκ. ευρώ στην Αργεντινή με διάρκεια έως το 2021.
Μια ρήτρα που έθεσε το Ταμείο στην Αργεντινή είναι το εξής το 2020 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Δηλαδή το ΔΝΤ δάνεισε 48,8 δισεκ. ευρώ και ζητάει 1% πρωτογενές πλεόνασμα από την Αργεντινή και στην Ελλάδα το δάνειο έχει μειωθεί στα 10 δισεκ. και ζητάει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060 δηλαδή σωρευτικά 99% πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ.... για 42 χρόνια.
Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει;
Η Αργεντινή για το 2018 εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 2,7%, για το 2019, ο νέος στόχος είναι πρωτογενές έλλειμμα 1,3% του ΑΕΠ και με βάση την απαίτηση του ΔΝΤ το 2020 πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1%.
Η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε μεταξύ άλλων είναι το 2019 στόχος είναι να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα και να περάσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2020. Αυτά τα αποφασιστικά βήματα θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος.

Οι περισσότεροι φόροι στον κόσμο έχουν επιβληθεί στην Αργεντινή

Μόνο ως σοκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι στην Αργεντινή υπάρχουν οι περισσότεροι φόροι παγκοσμίως 100 φόροι αποδεκατίζουν το εισόδημα των πολιτών αναφέρει το Mises institute.
Ήδη οι πολίτες – ξανά – ξεσηκώνονται.
Διάσημοι οικονομολόγοι, ιδρύματα και ομάδες προβληματισμού, δημοσιογράφοι, οργανώσεις και ομάδες φορολογούμενων, έχουν ξεσηκωθεί στην μεγαλύτερη αντι-φορολογική διαμαρτυρία στην Αργεντινής με επίκεντρό το Μπουένος Άιρες και το Κοινοβουλίο.
Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα που εργάζονται για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων σε πόλεις όπως η Rosario, η Córdoba, η Corrientes και πολλοί άλλοι.
Ο Πρόεδρος Mauricio Macri το 2015 φαινόταν ότι γνώριζε τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της Αργεντινής.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις υποσχέσεις του για τη μείωση των φόρων δεν τηρήθηκαν.
Το μοναδικό συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε ήταν η σταδιακή κατάργηση των φόρων κατά την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων - "τέθηκε σε αναμονή" λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Επιπλέον, ο Macri όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες αλλά δημιούργησε και νέους φόρους.
Το πιο αξιολύπητο παράδειγμα είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων στα τέλη του 2017, που ήταν και αιτία για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2018, που έπληξε το Macri υποχρεώνοντας τον να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ.
Η δημοσιονομική κατάσταση της Αργεντινής είναι τρομακτική.
Οι Φόροι Πληρωμών 2018, με βάση  έκθεση που εκδόθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και την PWC, έδειξαν ένα τρομακτικό σενάριο.
Οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν μέχρι και εκατό φόρους και στη θέση του "συνολικού φόρου και συνεισφοράς" οι πολίτες πληρώνουν 106% του εισοδήματος τους.
Στην Λατινική Αμερική οι φόροι φθάνουν στο 52,6%, στην Ευρώπη 39,6% και η Βόρεια Αμερική 38,9%.
Η Αργεντινή διαθέτει ένα άλλο επαίσχυντο ρεκόρ.
Είναι η χώρα με περισσότερους δημοσιονομικούς ελέγχους και φορολογικές επιδρομές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Η Αργεντινή είναι η χώρα με τους περισσότερους φόρους στον κόσμο και βρίσκεται στην 5η θέση διεθνώς όσον αφορά τη φοροδιαφυγή.
Οι συνολικοί φόροι που πληρώνουν οι πολίτες της Αργεντινής φθάνουν στο 106% του ετήσιου εισοδήματος τους, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Μια πρόσφατη έκθεση που εκδόθηκε από το think-tank IARAF  ισχυρίζεται ότι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν έως και 163 διαφορετικούς φόρους, 40 από τους οποίους προέρχονται από την εθνική κυβέρνηση, 40 από τις διάφορες επαρχιακές αρχές, και 82 φόροι από τους δήμους. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη δημοσιονομικής δημιουργικότητας - ιδιαίτερα σε επίπεδο πόλης.
Ως συνέπεια αυτής της φεουδαρχικής φορολογικής πολιτικής, για κάθε 10 peso που ξοδεύει ένας πολίτης της Αργεντινής, μεταξύ 3 και 8 μπορούν να καταλήξουν στα ταμεία της  κυβέρνησης.
Ίσως ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αγορές νέων αυτοκινήτων:
όταν κάποιος αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο στην αντιπροσωπεία, θα πληρώσει 54,8% της αξίας του σε φόρους - δηλαδή, κυριολεκτικά οι φόροι είναι περισσότεροι από την αξία του αυτοκινήτου.
Μια παρόμοια αναλογία μπορεί να παρατηρηθεί στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Ο διευθυντής του Fundación Atlas 1853 Martín Simonetta είπε γλαφυρά: "Επειδή είμαι φτωχός, πρέπει να αγοράσω όλα τα ρούχα μου στο Μαϊάμι"…
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS