Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω φόβων για ύφεση σε Γερμανία, ΗΠΑ - «Βουτιά» -2,19% για DAX

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω φόβων για ύφεση σε Γερμανία, ΗΠΑ - «Βουτιά» -2,19% για DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,68% κι έκλεισε στις 366,16 μονάδες
Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν σήμερα (14/8/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία ενέτειναν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Image

Οι επενδυτές παρακολουθούν, την ίδια ώρα, με ανησυχία, τα μηνύματα ύφεσης που στέλνουν τα αμερικανικά ομόλογα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,68% κι έκλεισε στις 366,16 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν βουτιά 2,8% και τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση 2,6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX «βούλιαξε» κατά 2,19% στις 11.492,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,42% στις 7.147,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 5.251,30 μονάδες.

Image
Image
Image

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 2,53% κι έκλεισε στις 20.020,28 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα να επιμένει, καθώς η πρόταση μομφής από τη Lega κατά της κυβέρνησης Conte βρίσκεται στον αέρα.

Image
Η συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, έναντι ανάπτυξης 0,6% του β’ τριμήνου του 2018.
Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη και στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης να αυξάνεται κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,4% του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφηκε ανάπτυξη 1,1%.
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,6% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια κατέγραψε βουτιά 2,6%.
«Οι εμπορικές εντάσεις, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας γονάτισαν εν τέλει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το κλίμα και επομένως την οικονομική δραστηριότητα».
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το «φρένο» που έβαλε η Γερουσία της χώρας στο αίτημα του Matteo Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Lega για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Όσον αφορά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ, John Bolton, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Johnson, μία εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει «νέες ευκαιρίες» για τις βρετανικές εταιρείες, και ιδιαίτερα για τις εταιρείες του κλάδου υπηρεσιών.
Εν τω μεταξύ, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Στον απόηχο της χαμηλής ανάπτυξης και του αδύναμου πληθωρισμού στη χώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,649%, από -0,609% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Ράλι κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά άνω των 10 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,515%, από 1,62% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα αμερικανικά ομόλογα, όπου, για πρώτη φορά από το 2007, αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς, ένα σπάνιο φαινόμενο που συνιστά οιωνό επικείμενης ύφεσης.
Τα αδύναμα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία αντιστάθμισαν τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στο «μέτωπο» του εμπορίου.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS