Κιργιστάν: Ο πρώην πρόεδρος Atambayev προετοίμαζε πραξικόπημα σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας

Κιργιστάν: Ο πρώην πρόεδρος Atambayev προετοίμαζε πραξικόπημα σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας
Κιργιστάν: Ο πρώην πρόεδρος Atambayev προετοίμαζε πραξικόπημα
Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν Almazbek Atambayev, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, αφού συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, προετοίμαζε ένα πραξικόπημα, υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας αυτής της χώρας της Κεντρικής Ασίας.
«Πρόθεσή του ήταν ένα πραξικόπημα. Το δηλώνω επισήμως» δήλωσε ο O. Opubagev, αρχηγός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν (GKNB), σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ.
Ο Atambayev είναι «ύποπτος για βιαιότητες εναντίον αξιωματούχων, για οργάνωση μαζικών ταραχών και για απόπειρα φόνου», διευκρίνισε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Z. Beisekegev.
Οι ποινές για τις κατηγορίες αυτές φθάνουν μέχρι την ισόβια κάθειρξη.
Ο Atambayev, αρχηγός του κράτους από το 2011 έως το 2017, τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη Παρασκευή μέχρι τις 26 Αυγούστου, έπειτα από δύο εφόδους των ειδικών δυνάμεων που χαρακτηρίστηκαν από βιαιότητες.
Για να συλληφθεί ο Atambayev, κινητοποιήθηκαν σχεδόν 2.000 αστυνομικοί και ο υπουργός Εσωτερικών προσωπικά.
Η επιχείρηση για τη σύλληψή του στοίχισε τη ζωή σε ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων, ενώ περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο Atambayev, ο οποίος κατηγορήθηκε αρχικά για διαφθορά, έχει καταγγείλει αυτές τις κατηγορίες ως «παράλογες» και υποστήριξε πως είναι θύμα μιας προσωπικής σύγκρουσης με τον διάδοχο και αντίπαλό του, τον νυν πρόεδρο της χώρας, S. Jeenbekov.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS