Η Ρωσία κερδίζει τις ΗΠΑ στον πόλεμο των εξοπλισμών

Η Ρωσία κερδίζει τις ΗΠΑ στον πόλεμο των εξοπλισμών
Κομπάζει η Ρωσία για τα νέα της όπλα, που της δίνουν προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ και παρουσιάζει ως ήρωες τους νεκρούς στο πυρηνικό δυστύχημα στη βόρεια Ρωσία

Την υπόσχεση πως θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα νέας τεχνολογίας διατηρώντας το προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, υποσχέθηκε η Rosatom, η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας σήμερα Τρίτη (13/8), παρά το πυρηνικό ατύχημα στη Βόρεια Ρωσία.
Σε δηλώσεις της σχετικά με το ατύχημα, η Rosatom, διευκρίνησε ότι το ατύχημα της 8ης Αυγούστου, συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραύλων σε θαλάσσια πλατφόρμα στη Λευκή Θάλασσα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε και τραυματίζοντας άλλους τρεις.
Παρόλ’αυτά υποσχέθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει νέα όπλα ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις, εμφανίζοντας ως ήρωες τους άνδρες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Σε δηλώσεις που ανάρτησε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «μαθαίνουν πολλά» από την έκρηξη που ο ίδιος είπε ότι συνέβη κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενός πυραυλικού πυραύλου Κρουζ, για τους οποίους κόμπαζε πέρσι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Η Ρωσία, η οποία δήλωσε ότι ο πύραυλος θα έχει «απεριόριστη εμβέλεια» και θα είναι σε θέση να ξεπεράσει οποιεσδήποτε άμυνες, αποκαλεί το βλήμα «9M730 Burevestnik» (Υδροβάτης).
Ο Trump είπε επίσης στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «παρόμοιες, αν και πιο προηγμένες τεχνολογίες» και δήλωσε ότι οι Ρώσοι ανησυχούσαν για την ποιότητα του αέρα γύρω από την εγκατάσταση και πολύ πιο πέρα, μια κατάσταση που περιέγραψε ως «καθόλου καλή».
Αλλά όταν ρωτήθηκε για τα σχόλιά του Trump, το Κρεμλίνο είπε, ότι αυτό και όχι οι ΗΠΑ, ήταν μπροστά στην κούρσα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Ο πρόεδρος μας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ρωσική μηχανική σε αυτόν τον τομέα ξεπερνά σημαντικά το επίπεδο που έχουν καταφέρει οι άλλες χώρες προς το παρόν και είναι μοναδικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών έχουν ενταθεί μετά από τη διακοπή μιας πυρηνικής συνθήκης ορόσημο, αυτό τον μήνα. Η Ρωσία δηλώνει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι σύντομα θα λήξει μια άλλη σύμβαση ελέγχου όπλων.
Δείχνοντας πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στον τόπο των ατυχημάτων, οι ρωσικές αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους του κοντινού χωριού Νyonoksa να φύγουν ενώ εκτελούνται εκκαθαριστικές εργασίες, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax σήμερα 13/8, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους.
Η Ρωσική υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες δήλωσε επίσης, σήμερα Τρίτη, ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην κοντινή πόλη Severodvinsk είχαν αυξηθεί μέχρι και 16 φορές την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι γιατροί που ανέλαβαν την περίθαλψη των θυμάτων, έχουν σταλεί στη Μόσχα για ιατρική εξέταση, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Μάλιστα, όπως τόνισε οι γιατροί είχαν υπογράψει συμφωνίες μη αποκάλυψης, σχετικά με τη φύση του ατυχήματος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS