Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ο χρυσός θα «εκτοξευθεί» έως τα 2.000 δολ. το 2020 λόγω της οικονομικής επιδείνωσης

BofA: Ο χρυσός θα «εκτοξευθεί» έως τα 2.000 δολ. το 2020 λόγω της οικονομικής επιδείνωσης
Η «bullish» πρόβλεψη της BofA για τον χρυσό
Οι εμπορικές εντάσεις σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων ενδέχεται να «εκτοξεύσουν» τον χρυσό ακόμη και στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, εκτιμά ο αναλυτής της Bank of America (BofA) Merrill Lynch, Michael Widmer -σε σημείωμα προς τους επενδυτές.
«Αναμένουμε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Το δυναμική θα κρατήσει πιθανότατα για το κίτρινο μέταλλο».
Βέβαια, «οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, αποτέλεσαν μικρότερο χτύπημα για το δολάριο, από ό,τι αναμενόταν.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ή σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές επικεντρώνονται σε υψηλά επίπεδα χρέους ή στην έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, και ίσως στρεβλωτικά, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να επιταχυνθούν πιο επιθετικά, καθιστώντας το χρυσό ακόμα πιο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο.
«Έχουμε μια σχετικά συντηρητική πρόβλεψη για τιμή 1.500 δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο 2020, αλλά βλέπουμε περιθώρια για αύξηση του χρυσού ακόμη και στα 2.000 δολάρια», υπογραμμίζεται.
Ο Michael Widmer αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν επίσης την τιμή του χρυσού, καθώς έχουν γίνει πλέον αγοραστές του μετάλλου.
Ο χρυσός έκλεισε σήμερα (13/8/2019) με απώλειες, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα, καθώς η απόφαση της Ουάσιγκτον να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά μετρίασε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνα assets.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε πως καθυστέρησε τους δασμούς με στόχο την αποφυγή αρνητικού αντίκτυπου στις αγορές των Αμερικανών καταναλωτών κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Παράλληλα, δήλωσε «πάντα πολύ αισιόδοξος» για εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ σημείωσε πως η αναβολή των δασμών θα στηρίξει «διαφορετικές ομάδες».
Έτσι, η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,2% ή 3,10 δολ. στα 1.514,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 97,6 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,118 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είχαν στρέψει νωρίτερα τους επενδυτές προς το «ασφαλές καταφύγιο» του πολύτιμου μετάλλου.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs τόνισαν ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» στα 1.600 δολ. ανά ουγγιά τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς το πολύτιμο μέταλλο εν μέσω των εμπορικών εντάσεων.
Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί και η Fed, εν όψει του ετήσιου συνεδρίου στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα, καθώς η αγορά θα αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα κατά τους επόμενους μήνες.
«Καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, προκαλώντας περισσότερο χάος σε άλλους τομείς, όπως είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές», σχολίασε ο αναλυτής του FOREX.com, Fawad Razaqzada.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Schaeffer’s Investment Research, Todd Salomone, τόνισε ότι «η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τον χρυσό υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων πολύ χαμηλότερα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις «αυξημένες ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα είναι πολύ αργή ώστε να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της για να σταματήσει τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης