Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street, «κόντρα» στις οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες - Στα ομόλογα η προσοχή των επενδυτών

tags :
Ήπια άνοδος στη Wall Street, «κόντρα» στις οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες - Στα ομόλογα η προσοχή των επενδυτών
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην αγορά αμερικανικών ομολόγων
Με εναλλαγές προσήμων άνοιξαν σήμερα (13/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, οι οποίοι χθες έκλεισαν με σημαντική πτώση, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και τις εξελίξεις σε Αργεντινή και Χονγκ Κονγκ. 
Περί τις 16:40, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,3% στις 25.977 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.895 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% υψηλότερα, στις 7.910 μονάδες.
Οι αμερικανικοί δείκτες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, που πυροδότησαν ένα νέο ράλι στην αγορά αμερικανικών ομολόγων και οδήγησαν την καμπύλη αποδόσεων σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, επιδεινώνοντας τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ.
Σήμερα το spread ανάμεσα στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ και σε εκείνη του 10ετούς συρρικνώθηκε σε μόλις 3 μονάδες βάσης -το μικρότερο επίπεδο από το 2007.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων έχει αποτελέσει έναν αξιόπιστο δείκτη ύφεσης στο παρελθόν, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Πάντως, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά την αντιστροφή της καμπύλης ακολουθεί μια περίοδος 22 μηνών κατά μέσο όρο προτού ξεσπάσει η ύφεση.
Πάντως, σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μια «επιθετική» νομισματική χαλάρωση από τη Fed.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,8% τον Ιούλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1,6% του προηγούμενου μήνα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, από 2,1% τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης