Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μια ανάσα πριν τον συναγερμό - Τα ανησυχητικά μηνύματα από τα ομόλογα των ΗΠΑ

Μια ανάσα πριν τον συναγερμό - Τα ανησυχητικά μηνύματα από τα ομόλογα των ΗΠΑ
Τη στιγμή που η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων προειδοποιεί για ύφεση, οι αναλυτές αναμένουν ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την αμερικανική αγορά ομολόγων.
Πολλά κομμάτια από την καμπύλη απόδοσης έχουν αντιστραφεί αλλά το spread στο δίδυμο που εστιάζεται το ενδιαφέρον (δηλ. τα 2ετή με τα 10ετή ομόλογα) αναμένεται να αντιστραφεί ανά πάσα στιγμή.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται λιγότερες από έξι μονάδες βάσης πάνω από το 2ετές, που ήταν στο 1,58% χθες το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι το spread διέσπασε τις 10 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.
Ως γνωστόν η αντιστραμμένη καμπύλη απόδοσης σημαίνει ότι η απόδοση των μικρότερης διάρκειας ομολόγων είναι υψηλότερη από των μεγαλύτερης διάρκειας, κάτι που θεωρείται ένδειξη για επικείμενη ύφεση.
«Είναι η όλη ιδέα ότι η Fed κάνει λάθος.
Υπάρχει περισσότερος φόβος ότι η Fed θα είναι αργή στις αποφάσεις της και η οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση» δηλώνει στο CNBC ο Andrew Brenner από την National Alliance.
H Fed παρακολουθεί το spread μεταξύ του 3μηνου εντόκου γραμματίου και του 10ετούς που έχει αντιστραφεί, αλλά οι αγορές παραδοσιακά παρακολουθούν την απόδοση του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου.
«Δεν ξέρω εάν αυτό παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το 3μηνο με 10ετές, αλλά μπορείς να το θεωρήσεις ως το "τελευταίο καρφί" στη συζήτηση για την αντιστροφή απόδοσης» επισημαίνει ο Peter Boockvar από την Bleakley Advisory Group.
Η Bank of America Merrill Lynch δίνει μία στις τρεις πιθανότητες για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες ενώ οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποβάθμισαν την πρόβλεψη τους για την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 στο 1,8% και επεσήμαναν ότι οι ανησυχίες για ύφεση έχουν ενισχυθεί λόγω του εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης