Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Πόλεμος στην κορυφή του κόσμου» - Ινδία εναντίον Πακιστάν - Η πιο επικίνδυνη σύγκρουση του πλανήτη

tags :
«Πόλεμος στην κορυφή του κόσμου» - Ινδία εναντίον Πακιστάν - Η πιο επικίνδυνη σύγκρουση του πλανήτη
Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν μετά την ενσωμάτωση του ινδικού Κασμίρ
Δύο από τις σημαντικότερες δυνάμεις του κόσμου, η Ινδία και το Πακιστάν, είναι «κλειδωμένες» σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση πάνω από το αμφισβητούμενο ορεινό κρατίδιο του Κασμίρ των Ιμαλαΐων.
Και οι δύο χώρες είναι οπλισμένες με πυρηνικά.
Το Κασμίρ υπήρξε σημείο ανάφλεξης από τότε που η Βρετανική Αυτοκρατορία διαχώρισε την Ινδία το 1947.
Υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το μουσουλμανικό Κασμίρ.
Η Κίνα ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι του βόρειου Κασμίρ γνωστό ως Aksai Chin.
Το 1949, ο ΟΗΕ διενήργησε δημοψήφισμα για να καθορίσει εάν οι κάτοικοι του Κασμίρ ήθελαν να ενταχθούν στο Πακιστάν ή την Ινδία.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ινδία αρνήθηκε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Υπάρχουν όμως αρκετοί κάτοικοι του Κασμίρ που θέλουν ένα ανεξάρτητο κράτος, αν και η πλειοψηφία επιδιώκει να ενταχθεί στο Πακιστάν.
Η Ινδία ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Πακιστάν είναι στην πραγματικότητα τμήμα του Κασμίρ, το οποίο θέλει να εντάξει στην επικράτειά της.
Η Ινδία κυβερνά το μεγαλύτερο μέρος του Κασμίρ, πρώην πριγκιπάτο κράτος. Το Πακιστάν κατέχει μικρότερο τμήμα, γνωστό ως Azad Kashmir.
Η Ινδία έχει πάνω από 500.000 στρατιώτες και παραστρατιωτική αστυνομία φρουρώντας μερίδα του Κασμίρ, των οποίων 12 εκατομμύρια άνθρωποι αντιτάσσονται συχνά στη διεφθαρμένη και βίαιη ινδική κυριαρχία - εκτός από την τοπική μειονότητα των Ινδουιστών και των Sikhs που υποστηρίζουν το Νέο Δελχί.
Μια αιματηρή, πικρή εξέγερση έλαβε χώρα ενάντια στην ινδική κυριαρχία από το 1989, κατά την οποία πέθαναν περίπου 42.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες.
Περίπου 250.000 πακιστανοί στρατιώτες βρίσκονται  στην άλλη πλευρά του Κασμίρ απέναντι στο στρατό της Ινδίας.
Αυτό που κάνει αυτή την αντιπαράθεση (Ινδίας – Πακιστάν) τόσο επικίνδυνη είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές τακτικές και πυρηνικές δυνάμεις.
Πρόκειται κυρίως για πυρηνικά βλήματα πυρηνικής μικρής/μεσαίας εμβέλειας και για πυρηνικές βόμβες που εκτοξεύονται από βομβαρδιστικά αεροπλάνα.
Στρατηγικά πυρηνικά όπλα υποστηρίζουν αυτές τις τακτικές δυνάμεις.
Μια πυρηνική αντιπαράθεση, έστω και περιορισμένη, θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, να μολύνει μεγάλο μέρος των υπόγειων υδάτων της Ασίας και να διαδώσει ραδιενεργό σκόνη σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi είναι ένας σκληροπυρηνικός ινδουιστής που είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει το Πακιστάν και τους 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδίας, οι οποίοι αποτελούν το 14% του πληθυσμού.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Modi έστειλε πολεμικά αεροπλάνα για να επιτεθεί στο Πακιστάν, αφού οι αντάρτες του Κασμίρ έπληξαν τις ινδικές δυνάμεις .
Το Πακιστάν κατέρριψε έναν ινδικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-21.
Η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος του Πακιστάν, προειδοποίησε την Ινδία να σταματήσει τις προκλήσεις.
Ο Modi είναι πολύ κοντά στον Πρόεδρο Donald Trump και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, οι οποίοι και οι δύο είναι γνωστοί για τα αντι-μουσουλμανικά τους συναισθήματα.
Ο Modi απλώς ανακάλεσε το άρθρο 370 του συντάγματος της Ινδίας που αφορά την ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ και έκλεισε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και το Διαδίκτυο στο κρατίδιο.
Η ανάκληση σημαίνει ότι οι μη πολίτες του  Κασμίρ μπορούν τώρα να αγοράσουν γη εκεί.
Ο Modi αντιγράφει σαφώς τον Netanyahu ενθαρρύνοντας τους μη μουσουλμάνους να αγοράσουν γη και να συμπιέσουν τον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό.
Η Κίνα πραγματοποιεί παρόμοιες εθνοτικές πλημμύρες στην περιοχή της δυτικής, σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανική, περιοχή Xinjiang (Sinkiang).
Σε ένα δυσοίωνο σημάδι, το Νέο Δελχί λέει ότι θα χωρίσει την περιοχή Ladakh, η οποία βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο (γνωστή και ως «Little Tibet», μικρό Θιβέτ) από το τμήμα του Κασμίρ.
Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι η Ινδία σχεδιάζει να χωρίσει το Ινδικό Κασμίρ σε δύο ή τρεις περιφέρειες, μια κίνηση που θα εξοργίσει  το Πακιστάν και θα ανατρέψει κάθε μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση.
Υπάρχει πολύ λίγες κινήσεις που το Πακιστάν να κάνει για να εμποδίσει τις ενέργειες της Ινδίας.
Οι τεράστιες ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας ξεπερνούν εκείνες του Πακιστάν κατά τέσσερις 4 ή πέντε φορές.
Χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, το Πακιστάν θα σαρωθεί γρήγορα από τις ινδικές δυνάμεις.
Μόνο μαζική κινεζική παρέμβαση θα σώσει το Πακιστάν.
Εν τω μεταξύ, το Κασμίρ, η μεγαλύτερη χρονική διαμάχη στον κόσμο, συνεχίζει να υπάρχει, απειλώντας με μια τρομερή πυρηνική διαμάχη.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, τόσο οι πυρηνικές δυνάμεις του Πακιστάν όσο  και της Ινδίας βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό και μπορούν να προχωρήσουν σε εμπλοκή μέσα σε λίγα λεπτά.
Μια ψευδής προειδοποίηση ή ένα σμήνος πουλιών θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τεράστιο πυρηνικό πόλεμο στη Νότια Ασία.
Στην Ινδία και το Πακιστάν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι λιμοκτονούν στους δρόμους, ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες λόγω της διαμάχης του Κασμίρ.
Τώρα, μερικοί από τους ακραίους Ινδουιστές εθνικιστές της Ινδίας προειδοποιούν ότι θέλουν να προσαρτήσουν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και ακόμη και τη Σρι Λάνκα στη μητέρα Ινδία.
Οι προηγούμενοι ηγέτες της Ινδίας ήταν προσεκτικοί.
Αλλά όχι ο Modi.
Εμφανίζει σημάδια έπαρσης από την εξουσία.

Νίκος Κονδυλόπουλος
kondylopoulos@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης