Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε έναν μήνα έχει απελευθερώσει το τζίνι του κοινωνικού συντηρητισμού

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε έναν μήνα έχει απελευθερώσει το τζίνι του κοινωνικού συντηρητισμού
«Δεν υπάρχει τίποτα το ανακαινιστικό στο μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ», σύμφωνα με τον Α. Χαρίτση
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε έναν μήνα έχει απελευθερώσει το τζίνι του κοινωνικού συντηρητισμού, του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του κομματικού εναγκαλισμού του κράτους», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,  Α. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Ο κ. Χαρίτσης εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί «ολική επαναφορά στο κομματικό κράτος» και «ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ».
Όπως αναφέρει «μόλις προχτές ζήσαμε στη Βουλή μία πρωτοφανή -και ως προς τη μεθοδολογία και ως προς την ουσία- εικόνα: η κυβέρνηση, τελευταία στιγμή, κατέθεσε μία τροπολογία που ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ, καταργώντας τη ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.
Η σπουδή της ΝΔ να νομοθετεί μνημονιακού τύπου μέτρα στην εποχή που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, υπογραμμίζει την προσήλωσή της στις πολιτικές της λιτότητας για τους πολλούς και της μεροληψίας υπέρ των ισχυρών».
Κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει τίποτα το ανακαινιστικό στο μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ» και μάλιστα «αντί για την αποκομματικοποίηση και την ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης θεσμοθετεί την ολική επαναφορά του κομματικού κράτους.
Με τη συγκρότηση της Προεδρίας της Κυβέρνησης δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό τέρας, ενώ αντί για σύγχρονες δομές συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, εισάγει την ενός ανδρός αρχή: αυτή του πρωθυπουργού».
Προσθέτει ότι η ΝΔ «σε λίγες μόλις βδομάδες προχώρησε στην κατάργηση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών και την επιλογή γενικών γραμματέων με αυστηρά κομματικά κριτήρια, στη «μείωση» των μετακλητών υπαλλήλων μέσω της… αύξησής τους και σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Και τώρα ετοιμάζει αναδρομικό ασυμβίβαστο για να ξηλώσει την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παραβιάζοντας κατάφορα το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Νομίζω ότι είναι σαφές ποιος σεβάστηκε την ανεξαρτησία της διοίκησης και των θεσμών και ποιος την καταστρατηγεί προκλητικά».
Ακόμη, ο κ. Χαρίτσης ξεδιπλώνει την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θα ασκήσουμε υπεύθυνη, προγραμματικά τεκμηριωμένη, αλλά και μαχητική αντιπολίτευση.
Όταν η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που ανακουφίζουν την κοινωνική πλειοψηφία, θα τα στηρίζουμε, όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ένα μέτρο δρομολογημένο άλλωστε από τη δική μας κυβέρνηση.
Κάθε απόπειρα όμως της ΝΔ να πλήξει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να συρρικνώσει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, θα μας βρει κάθετα απέναντί της».
Ερωτηθείς για το πότε θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν πλήρη απολογισμό για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «ο καλύτερος απολογισμός για το χτες, είναι αυτός που τροφοδοτεί τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.
Και αυτή είναι η συζήτηση που ήδη διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προετοιμάσει το έδαφος για το προγραμματισμένο συνέδριό του».
Για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι η πρόκληση «είναι η ευρεία αυτή κοινωνική επιρροή να συγκροτηθεί σε μια πλειοψηφική και κοινωνικά ριζωμένη συμμαχία, ένα ηγεμονικό μπλοκ αν θέλετε, ικανό όχι μόνο να προστατεύσει τις κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου, αλλά και να διεκδικήσει τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε προοδευτική κατεύθυνση.
Στον πυρήνα αυτής της συμμαχίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα ζωντανό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα».
Τέλος, για το εάν θα υπάρξει εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση, απαντά «ας μην προτρέχουμε.
Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η σύνδεση της κοινωνικής δυναμικής τους κόμματός μας με την οργανωτική του ανασυγκρότηση.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους εκείνους που μας στήριξαν στις μάχες των τελευταίων ετών και αναγνωρίζουν -ανεξάρτητα από πιθανές επιμέρους ενστάσεις- στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη εκείνη που μπορεί να φέρει ριζικές μεταβολές στην καθημερινότητα των πολιτών υπέρ των συμφερόντων των πολλών».
Για την τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από το 1821, ο κ. Χαρίτσης δεν εστιάζει στα πρόσωπα, αλλά σχολιάζει πως «τα καθήκοντα της Επιτροπής η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχει ως στόχο την «ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».
Αυτό μου φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς παραπέμπει σε άλλες εποχές και καθεστώτα».
Όπως σημειώνει, «καθήκον μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας δεν είναι να επιβάλει μία ενιαία εθνική αφήγηση, αλλά να ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση και την ιστορική έρευνα.
Η επέτειος του 1821 είναι εξαιρετικά σημαντική για να την μετατρέψουμε σε μια απλοϊκή σχολική γιορτή με προϋπολογισμό που παραπέμπει στους φαραωνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στόχος μας πρέπει να είναι η επέτειος των διακοσίων ετών από το ιδρυτικό συμβάν της νεότερης Ελλάδας να συμβάλει στην εθνική μας αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης