Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Fannon (υφ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Βλέπω την Ελλάδα ως την ενεργειακή πύλη της Ευρώπης

Fannon (υφ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Βλέπω την Ελλάδα ως την ενεργειακή πύλη της Ευρώπης
«Η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα να μετατραπεί σε πύλη εισόδου για την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών», λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος
Η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική γεωγραφική θέση ώστε να μετατραπεί σε πόλη εισόδου των ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη τονίζει ο Francis Fannon, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τα ενεργειακά θέματα, σε συνέντευξή του στο «BHMA της Κυριακής».
«Η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική γεωγραφική θέση και το πλεονέκτημα να μετατραπεί σε πύλη εισόδου για την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών προς την Ευρώπη. Από την άποψη αυτή ο αγωγός IGB προς τη Βουλγαρία συνιστά έργο κρίσιμης σημασίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Fannon και προσθέτει: «Η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας ή το FSRU στην Αλεξανδρούπολη είναι πολύ σημαντικές υποδομές.     
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι, οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ – ΗΠΑ).
Ο Fannon κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη συμπεριληπτικής προσέγγισης (inclusive approach) για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν παραλείπει να αναφέρει, πως Ουάσιγκτον και Αθήνα μοιράζονται την άποψη ότι, η Άγκυρα πρέπει να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση.
Ο Fannon επισκέφθηκε την Αθήνα για να συμμετάσχει στην 1η Ενεργειακή Διάσκεψη του σχήματος «3+1»  μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.
Στην ερώτηση εάν  οι ΗΠΑ έχουν κάποια προτίμηση στον αγωγό East Med σε σχέση με άλλες μεθόδους μεταφοράς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ο Fannon απαντά ως εξής:
« Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις.
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση αυτοπεριορίζεται ώστε να μη δίνει κατευθύνσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό καθοδηγεί τις απόψεις μας και για την Ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύουμε ότι το LNG θα ήταν καλό αλλά το ίδιο ισχύει για τη μεταφορά με αγωγούς.
Πρέπει να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα επιτρέψει στον  ιδιωτικό τομέα να λάβει τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης