Νέα ένταση στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις - Συνέλαβαν το διευθυντή του θεάτρου Mut του Αμβούργου

Νέα ένταση στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις - Συνέλαβαν το διευθυντή του θεάτρου Mut του Αμβούργου
Αιτία της σύλληψης του μια γελοιογραφία του Προέδρου Erdogan σαν δικτάτορα που του την είχε στείλει ένας φίλος του στο Whatsapp και δεν την είχε σβήσει 
Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η αιφνιδιαστική σύλληψη του διευθυντή του θεάτρου Mut στο Αμβούργο Mahmut Canbay στη Σμύρνη με την υποψία τρομοκρατικής δραστηριότητας.
Είναι η τέταρτη σύλληψη Γερμανού πολίτης στην Τουρκία σε μια εβδομάδα γεγονός που έχει επαναφέρει τα σύννεφα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Mahmut Canbay ήθελε απλά να λάβει μέρος με μια ομάδα νέων σε ένα θεατρικό φεστιβάλ στη Σμύρνη.
Στο αεροδρόμιο της πόλης όμως τα σχέδιά του τελείωσαν πρόωρα και άδοξα όταν τούρκοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και του δήλωσαν ότι δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα:
«Τότε τους ρώτησα τι συμβαίνει, γιατί και αυτοί μου απάντησαν ότι έχουν υποψίες για τρομοκρατία» είπε ο κουρδικής καταγωγής, διευθυντής ενός μικρού θεάτρου στο Αμβούργο με την επωνυμία Mut.
Ένα πολυπολιτισμικό θέατρο το οποίο χρηματοδοτείται και από τον δήμο.
Ο Sen Bay ζει εδώ και 30 χρόνια στη Γερμανία και δεν είχε ποτέ προβλήματα με επισκέψεις του στην Τουρκία. Προχθές όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.Οι αρχές τον συνέλαβαν και δεν του επέτρεπαν μάλιστα την παρουσία δικηγόρου:
«Μετά μου ζήτησαν το κινητό μου. Δεν ήθελα να τους δώσω. Τότε κάποιος με έσπρωξε με το γόνατό του από πίσω και μου είπε: ‘αυτό είναι ένα σημείωμα που έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτούς που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τα πάντα! Μπορείς να το φανταστείς; Τότε φοβήθηκα».
Οι απειλές έπιασαν και ο Canbay έδωσε πίσω το κινητό του τηλέφωνο. Οι υπάλληλοι αφού εξέτασαν τις συνομιλίες του και τα mail του βρήκαν και μια γελοιογραφία του Προέδρου Erdogan σαν δικτάτορα. Του την είχε στείλει ένας φίλος του στο Whatsapp και δεν την είχε σβήσει.
Ακόμα τον ρώτησαν ποια είναι η γνώμη του για τον πόλεμο στη Συρία.
Τελικά γύρω στις 10:30 μμ τον ανάγκασαν να μπει σε ένα αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Κολωνία.
Πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση Γερμανού που έχει να κάνει με την τουρκική δικαιοσύνη σε μόνο μια εβδομάδα.
Ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από τις τουρκικές αρχές να κρατούνται οι τόνοι χαμηλοί και αυτό γιατί έχει αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στη χώρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 μια σειρά συλλήψεων Γερμανών πολιτών «για πολιτικούς λόγους» είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.
Πολιτικοί και από τις δυο πλευρές τονίζουν ότι θέλουν να ομαλοποιηθούν και πάλι οι σχέσεις.
Η Τουρκία εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης προσβλέπει ολοένα και περισσότερο σε γερμανικές επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS