Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο – Πτώση άνω του 20% για την εβδομάδα

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο – Πτώση άνω του 20% για την εβδομάδα
Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρες οι τιμές πετρελαίου, με ώθηση από την περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού ενεργών πλατφορμών εξόρυξης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, για το σύνολο της εβδομάδας, ο «μαύρος χρυσός» υπέστη βαριές απώλειες άνω του 20%.
Τα futures Οκτωβρίου 2019 για το πετρέλαιο Brent ενισχύθηκαν σήμερα (9/8) κατά 2% στα 58,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε ακόμη υψηλότερη άνοδο, στο +3,7% και τα 54,5 δολάρια.

Οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν νέα μείωση, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά έξι, στις 764.
Παράλληλα, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά δύο, στις 169.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε κατά οκτώ, στις 934.

Χθες (8/8) οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του +2%, δεχόμενα ώθηση από τις αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να πραγματοποιήσει συναντήσεις με άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, προκειμένου να συζητήσουν την πρόσφατη πτώση των τιμών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή της κάτω από τα 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενέργειες που έχουν ως στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτροπή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ θα συναντηθεί ξανά στις 12 Σεπτεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
«Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για τον Σεπτέμβριο θα είναι επίσης χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα ANZ, προσθέτοντας ότι «αυτό βοήθησε στην ανάκαμψη του πετρελαίου από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο».
Ωστόσο, η απροσδόκητη άνοδος που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα περιορίζει την ανοδική πορεία στο πετρέλαιο, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων, και συγκεκριμένα κατά 2,8 εκατ. βαρέλια.

IEA: Η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες - Εύθραυστη η ζήτηση πετρελαίου για το 2020

Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες προχώρησε σήμερα (9/8) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, επικαλούμενος ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς και τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν στην αγορά.
Ειδικότερα, ο IEA εκτιμά ότι η αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2019 θα διαμορφωθεί στα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί υποβάθμιση κατά 100 χιλ. βαρέλια σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Παράλληλα, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 1,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, υπάρχουν «αυξημένες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης», καθώς αρκετές μεγάλες οικονομίες ανέφεραν ασθενέσθερα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους η ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί τη μικρότερη αύξηση από το 2008.
«Η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο IEA, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ιδιαίτερα υποτονική» την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «οι προοπτικές μίας πολτικής συμφωνία ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο έχουν επιδεινωθεί», διευκρινίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εμπορική δραστηριότητα και μικρότερη ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου».
Όσον αφορά τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όσο και το ερχόμενο έτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου είναι «εύθραυστη», με τις πιθανότητες μίας επί τα χείρω αναθεώρησης να είναι περισσότερες σε σύγκριση με μία αναθεώρηση επί τα βελτίω.
Μάλιστα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεών του έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης υποβάθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το IMF αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2019, έναντι 3,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων τον Απρίλιο, και έναντι 3,5% των αρχικών εκτιμήσεων κατά την έναρξη του έτους.
Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε και σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2020, αναμένοντας ανάπτυξη 3,5% έναντι 3,6% προηγουμένως.

PVM Oil Associates: Επόμενος στόχος της Κίνας το αμερικανικό πετρέλαιο

Στην εκτίμηση ότι η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ κατά τις επόμενες εβδομάδες μετά την αναζωπύρωση της εμπορικής διαμάχης, συγκλίνουν οι αναλυτές.
Ήδη οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου, κυρίως λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση στις ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι ότι οι όγκοι θα περιοριστούν στο ελάχιστον ή ακόμα και θα παγώσουν» εκτιμά ο Stephen Brennock από την PVM Oil Associates.
Πρόσφατα οι Κινέζοι αγοραστές αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον τους για το αμερικανικό αργό, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε υψηλό 9 μηνών 247.000 βαρελιών την ημέρα τον Μάιο.
Ωστόσο, ο Brennock δήλωσε ότι η τελευταία κλιμάκωση της εμπορικής έντασης πιθανό να αντιστρέψει αυτή την τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης