Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με «οδηγό» ομόλογα και Κίνα - Άνοδος +1,9% για S&P 500, στο +1,4% ο Dow, στο 2,2% ο Nasdaq

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με «οδηγό» ομόλογα και Κίνα - Άνοδος +1,9% για S&P 500, στο +1,4% ο Dow, στο 2,2% ο Nasdaq
Θετικά στοιχεία για την Κίνα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
(upd) Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα (8/8) η σνεδρίαση στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υορκης, καθώς ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, ενώ, παράλληλα, Πεκίνο και Ουάσιγκτον δεν κλιμάκωσαν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες εμπορικές διαμάχες τους.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 26.378,5 μονάδες, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,9% στις 2.937,8 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε ακόμη ισχυρότερα κέρδη, στο +2,2% και τις 8.039,2 μονάδες.

Image

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν άνοδο 3,3% τον Ιούλιο, έναντι ετήσιας πτώσης 1,3% του προηγούμενο μήνα, τηνστιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -1%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης 7,3% του Ιουνίου και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 9%.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον ίδιο μήνα, σημειώθηκε πλεόνασμα 45,06 δισ. δολ., έναντι πλεονάσματος 50,98 δισ. δολ. του προηγούμενου μήνα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 38,7 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Τα στοιχεία συνέβαλαν στον μετριασμό των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 5,5 μ.β. και διαμορφώνεται στο 1,75%, από 1,691% στο προηγούμενο κλείσιμο, όταν χθες είχε διολισθήσει κάτω του 1,6% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Image

Οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς ανέβηκαν απότομα μετά από δημοσίευμα του «Reuters» που ανέφερε ότι η Γερμανία εξετάζει την έκδοση νέου χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο για την κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν διολισθήσει χθες, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια, λόγω των ανησυχιών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Η διολίσθηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ανάπτυξη, σηματοδοτώντας πιέσεις για τις αγορές μετοχών.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η χθεσινή μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζας της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Νέας Ζηλανδίας, ενέτειναν αυτούς τους φόβους, οδηγώντας τις αγορές ομολόγων στο χθεσινό ράλι.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των τριών κύριων δεικτών της Wall Street:

Image
Image,
Image

Στο 2,33% υποχώρησε η απόδοση των 30ετών ομολόγων σε δημοπρασία

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε η απόδοση σε δημοπρασία 30ετών κρατικών ομολόγων Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω γενικότερης σημαντικής πτώσης στα χρεόγραφα των κρατών παγκοσμίως, ελέω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,335%, έναντι 2,644% πριν από λίγες ημέρες, στη δημοπρασία που πραγματοποίησε σήμερα (8/8) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά 2,24 φορές.
Εχθές (7/8), στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2012 υποχώρησε η απόδοση προσφοράς για το 10ετές κρατικό ομόλογο Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 1,67% έναντι 2,06% στη δημοπρασία που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, ενώ οι προσφορές υπερκαλύφθηκαν κατά 2,2 φορές.

Αισιοδοξία στην Ευρώπη 

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Χθες, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν δεχτεί πιέσεις από ένα ισχυρό ράλι στις αγορές ομολόγων, ωστόσο αργότερα σταθεροποιήθηκαν οι αποδόσεις, μετριάζοντας τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σήμερα, τα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης κατέγραψαν επιδείνωση, με τις ιταλικές αποδόσεις να καταγράφουν μεγάλη άνοδο, μετά την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, προς τον πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, πως ή θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή τους ή θα την ρίξει.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 1,538%, από 1,398% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,66% κι έκλεισε στις 374,71 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει «άλμα» 2,5% και τις πρώτες ύλες να «εκτοξεύονται» κατά 2,8%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,68% κι έκλεισε στις 11.845,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 1,21% στις 7.285,90 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,31% στις 5.387,96 μονάδες.

Image

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,47% κι έκλεισε στις 20.841,15 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το γουάν, το οποίο ανέκτησε μέρος των απωλειών του έναντι του δολαρίου, αν και η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) όρισε την επίσημη κεντρική ισοτιμία κάτω από το επίπεδο των 7 γουάν ανά δολάριο, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Adidas υποχώρησε κατά 2,2%, καθώς, παρά τα αυξημένα κέρδη που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις της απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Η Deutsche Telekom σημείωσε πτώση 0,5%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ήταν αντίστοιχα των προβλέψεων.
Από την άλλη, η Thyssenkrupp κατέγραψε άλμα 4,3%, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τις ζημίες που ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία για το β’ τρίμηνο.

Άλμα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας

Την ίδια ώρα, επιδείνωση καταγράφουν τα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις στην Ιταλία να σημειώνουν μεγάλη άνοδο, μετά την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, προς τον πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, πως ή θα ανασχηματίσει την κυβέρνησή τους ή θα την ρίξει.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει άλμα 14 μονάδων βάσης, στο 1,54%, από 1,398% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διευρύνεται στις 210 μ.β.

Image
Ενισχύθηκαν οι αγορές της Ασίας

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο των θετικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 20.593,35 μονάδες, με τις μετοχές των Fast Retaling και Nikon να καταγράφουν άνοδο 1,2% και 3,9% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα οι μετοχές των SoftBank και Inpex υποχώρησαν κατά 2,7% και 2,5% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 1.920,61 μονάδες, καθώς η μετοχή της Hyundai Motor ενισχύθηκε κατά 2,4%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 6.568,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 26.120,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,04% και τις 10.494,49 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 2.794,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +1,19% και τις 8.919,28 μονάδες.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, οι αγορές της Ασίας διεύρυναν τις απώλειές τους, μετά τη μείωση επιτοκίων στην οποία προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζας της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Νέας Ζηλανδίας, μετά τις αντίστοιχες μειώσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει τον περασμένο Μάιο η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και Φιλιππίνες, εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
«Οι ανησυχίες για το εμπόριο παραμένουν αυξημένες, γεγονός που επηρεάζει τις αγορές», ήταν το σχόλιο του αναλυτή της Oanda, Alfonso Esparza.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης