Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πηγές στο ESM: Θα επαναξιολογηθεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Πηγές στο ESM: Θα επαναξιολογηθεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα
Η δημοσιονομική επιδείνωση 2,1 δισεκ. στο α΄ 6μηνο 2019 ισοσκελίζει τα «οφέλη» των χαμηλών επιτοκίων στα ομόλογα
Η Ελλάδα πέραν από καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που έχει λάβει – εγκαίρως – η νέα κυβέρνηση της ΝΔ  και τα πολύ χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα, το 10ετές στο 2%... δεν έχει άλλο όπλο στην φαρέτρα της για να πείσει τους δανειστές να μειώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και κατά την έλευση των δανειστών να ισοσκελίσει το δημοσιονομική επιδείνωση 2,1 δισεκ. ευρώ – όπως την αξιολόγησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής… με την μεγάλη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος λόγω του ράλι στα ομόλογα.
Ήδη το 10ετές ομόλογο υποχωρεί στο 2% σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλα τα επιτόκια ομολόγων στην Ευρώπη τείνουν να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Ωστόσο πηγές στον ESM στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν "ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι συνθήκες στις αγορές με αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την βιωσιμότητα του χρέους.
Προφανώς τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν πιο εξυπηρετήσιμο το χρέος, ωστόσο με 356-357 δισεκ. η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει δυσμενείς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ.
Οι δανειστές δεν εξετάζουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Εάν οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμώντας τα δεδομένα στις αγορές, την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα αποφασίσουν να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα αυτό σημαίνει ότι αναιρείται ο κίνδυνος βιωσιμότητας του χρέους όπως έχει τεθεί από το ΔΝΤ επίσημα και την ΕΚΤ ανεπίσημα.
Εάν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τότε οι δανειστές θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%".
Σε ερώτηση εάν η μεγάλη μείωση των επιτοκίων π.χ. το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 2% μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ή πειστικό στοιχείο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων η απάντηση της πηγής στον ESM ήταν η εξής «τα Eurogroup δεν αγνοούν τις συνθήκες στις αγορές αλλά η Ελλάδα επειδή με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος μετά το 2032 δεν θα πρέπει να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση.
Συν τοις άλλοις σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια επιβράδυνση και τις στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών.
Το βασικό θέμα δεν είναι πως είναι σήμερα οι αποδόσεις, που σίγουρα είναι σε βιώσιμα επίπεδα αλλά που θα είναι και στο μέλλον και πόσο προετοιμασμένες είναι οι οικονομίες.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews για την σχέση επενδυτικής βαθμίδας και βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Με την αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade μάλλον αρχές 2021 και όχι μέσα στο 2020, καθίσταται αυτομάτως βιώσιμο το μακροπρόθεσμο χρέος δημιουργώντας νέο σκηνικό ισορροπιών και δεδομένων σε μια χώρα που έδωσε μάχες για να αποφύγει το Grexit.
Με βάση πηγές στους οίκους αξιολόγησης εάν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, αυτομάτως το μακροπρόθεσμό χρέος της Ελλάδος θεωρείται βιώσιμο, κόντρα στις DSA στις εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που το θεωρούν ως μη βιώσιμο μετά το 2032.
 Στο παρελθόν υπήρχε μια εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε χαμηλής στάθμης επενδυτική βαθμίδα δηλαδή τουλάχιστον ΒΒΒ- από ομόλογα σκουπίδια υψηλού ρίσκου της τρέχουσας περιόδου έως το τέλος του 2020.
Ωστόσο φαίνεται να έχει ανακύψει ένα βασικό πρόβλημα.
Το ελληνικό χρέος είναι το μόνο που έχει χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο μετά το 2032 όπου έχουν θεσπιστεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για να μπορέσουν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι παύει να ισχύει η έννοια της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις οικονομικής ευφορίας.
Οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση όπως συνέβη στην Πορτογαλία ή στην Κύπρο στο παρελθόν.
Η Ελλάδα βαρύνεται με ένα μη βιώσιμο χρέος, οπότε η απόφαση να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ίσως δεν παρθεί στο τέλος του 2020 αλλά αρχές 2021 και εφόσον η Ελλάδα έχει επιδείξει άριστα βήματα γραφής.
Εν τω μεταξύ οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μετατρέψουν ένα μη βιώσιμο χρέος σε βιώσιμο μέσο της πιστοληπτικής ικανότητας – άρα παίρνουν πάνω τους την ευθύνη – θα είναι υπερβολικά προσεκτικοί στις τελικές τους επιλογές.

Πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ

Μετά το εντυπωσιακό ράλι στα ελληνικά ομόλογα απόρροια κυρίως της παράλογης κανονικότητας που επιχειρούν να επιβάλλουν στρεβλωμένα με την ποσοτική χαλάρωση οι κεντρικές τράπεζες, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς στο 2% η στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φαίνεται ότι εστιάζεται
1)Να μην υπερβούν οι νέες εκδόσεις το ύψος των 7-8 δισεκ. ευρώ κατά έτος.
Δηλαδή σε ένα έτος το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 7-8 δισεκ. ευρώ το μέγιστο και με εξαίρεση υπερβάσεις όταν πρόκειται για επαναγορές χρέους.
2)Αν και υπήρχαν σκέψεις να υπάρξουν εκδόσεις στο μέλλον που θα ξεπερνούν την χρονική περίοδο 2032 – που λήγουν και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – π.χ. μέσω της έκδοσης 15ετούς ομολόγου ωστόσο για το ορατό μέλλον τελικώς δεν θα υπάρξει πειραματισμός με έκδοση που η λήξη του θα ξεπερνάει το 2032.
3)Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη μια έκδοση ομολόγου που με βάση τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να υλοποιηθεί επαναγορά παλαιών ομολόγων του PSI+ ύψους 2,5 δισ ευρώ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες μεταξύ επαναγοράς παλαιών ομολόγων του PSI+ και μερικής εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. προκρίνεται η επαναγορά.
4)Το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ που προέρχεται από τον ESM θα διατηρηθεί.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί έως ότου η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή BBB- και υψηλότερα ή 3 κλίμακες υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία ΒΒ-.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων;

Η Pimco με 1,76 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση, η Blackrock με 6,5 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και η Wellington με 1 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση είναι οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, πέραν των ελληνικών τραπεζών.
Εκτιμάται ότι κατέχουν κοντά στα 4,5 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Με βάση ενδείξεις οι τρεις διεθνείς επενδυτές σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος, το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης