Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση, με πρόωρες εκλογές απειλεί ο Salvini - Νέα νίκη για τη Lega στη Γερουσία

Ιταλία: Βαθαίνει το ρήγμα στην κυβέρνηση, με πρόωρες εκλογές απειλεί ο Salvini - Νέα νίκη για τη Lega στη Γερουσία
H Γερουσία απέρριψε την πρόταση των Πέντε Αστέρων για τερματισμό των εργασιών του νέου Τρένου Μεγάλης Ταχύτητας (TAV), που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν
(upd) Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Giuseppe Conte στην Ιταλία, καθώς ο παντοδύναμος Salvini πέτυχε μια νέα σημαντική νίκη στη Γερουσία, μέσα σε διάστημα δύο ημερών, γεγονός που αναμένεται να διευρύνει το χάσμα με τον Luigi Di Maio.
Η Γερουσία απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε το συγκυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής του νέου Τρένου Μεγάλης Ταχύτητας (TAV), που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, με ψήφους 181 κατά έναντι 110 υπέρ.

Την πρόταση καταψήφισε η Lega, η οποία δηλώνει θετική στο έργο.
Ο Matteo Salvini,  αισθανόμενος την παντοδυναμία του μετά τη χθεσινή ψήφιση -από το ίδιο Σώμα- του αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια, όχι μόνο ρίχνει λάδι στη φωτιά στηρίζοντας το έργο και βαθαίνοντας το ρήγμα με τον εταίρο του, αλλά απειλεί με πρόωρες εκλογές: «Θα ξαναζητήσω την ψήφο των Ιταλών εάν διαπιστώσω με βεβαιότητα πως οι δρόμοι της Λέγκας και του Κινήματος είναι ήδη διαφορετικές σε θέματα όπως η εργασία, η ενέργεια, η εκπαίδευση».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, oι «Γκριλίνι» του Κινήματος διαθέτουν μία δύναμη 107 γερουσιαστών, όμως η Lega, μην ψηφίζοντας την πρόταση των 5 Αστέρων, συμβάλλει με τους 58 γερουσιαστές της στη θετική αντιπρόταση της αντιπολίτευσης.
Το καθένα από τα υπόλοιπα κόμματα, Δημοκρατικό Κόμμα (PD-51 έδρες), Forza Italia (61 έδρες) και Αδέλφια της Ιταλίας (FdI-18) έχουν καταθέσει κι αυτά προτάσεις ευνοϊκές στην κατασκευή του TAV.
Ωστόσο, στη σημερινή ψηφοφορία θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και την εσωτερική διαφωνία στους κόλπους του PD, όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος.
Οι ακόλουθοι του πρώην πρωθυπουργού, Matteo Renzi, ζητούν να υποστηριχθεί το έργο, ενώ ο νυν γγ του, Nicola Gingaretti, έχει ζητήσει από τους γερουσιαστές να μην το στηρίξουν προκειμένου να διευρυνθεί το ρήγμα ανάμεσα στο Κίνημα και τη Λέγκα.
Ενώπιον της προοπτικής να διασπαστεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, το Κίνημα των 5 Αστέρων προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας πως η πρότασή του στη Γερουσία στρέφεται κατά του Κοινοβουλίου, που άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση του έργου, και όχι ενάντια στην κυβέρνηση.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Conte συντάσσεται με αυτήν την άποψη: «Δεν είναι μία κριτική για την κυβέρνηση ή για το πρόσωπό μου».
Ωστόσο ο Salvini τονίζει πως πρόκειται για μία σαφή έκφραση του «ναι» ή του «όχι», που θα αποσαφηνίσει τη συνεννόηση και την πορεία της κυβέρνησης.
Ιδίως τώρα, που μετά την έγκριση του νόμου για την ασφάλεια, που ο ίδιος, κομπάζοντας, χαρακτήρισε «ως ένα λειτουργικό μοντέλο που μπορούμε να εξάγουμε στο επίπεδο της ΕΕ για να αποκτήσουμε αυτό το ποιοτικό άλμα στις σχέσεις και τη συνεργασίας μας για τις επαναπροωθήσεις προς τις τρίτες χώρες», ο Salvini αισθάνεται όσο ποτέ άλλοτε κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης