Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός μεγάλου shock στα διεθνή χρηματιστήρια προσεχώς – Αδύναμες οι κεντρικές τράπεζες

Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός μεγάλου shock στα διεθνή χρηματιστήρια προσεχώς – Αδύναμες οι κεντρικές τράπεζες
Η ΕΚΤ θα αποδείξει εάν ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη διόρθωση
Τα τελευταία 3-4 χρόνια οι εκτιμήσεις ότι επίκειται το μεγάλο κραχ η μεγάλη διόρθωση στις αγορές έχουν αυξηθεί μεν αλλά χωρίς μέχρι τώρα να έχουν επιβεβαιωθεί.
Εάν δεν υπήρχε η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των συστηματικών παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, εάν δεν υπήρχαν οι απερίγραπτες επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων σε μια χρονιά… οι αγορές θα είχαν καταρρεύσει.
Οι κεντρικές τράπεζες φέρουν τεράστια ευθύνη για την φούσκα που έχει δημιουργηθεί στις μετοχές και στα ομόλογα αλλά η ζημία που έχουν προκαλέσει θα φανεί προσεχώς όταν τα διεθνή χρηματιστήρια θα εγκλωβιστούν σε καθοδικά σπιράλ.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλη ζημία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα για τους εξής λόγους
1)Λόγω του φθηνού χρήματος και της ασφάλειας που παρείχαν στα ομόλογα οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη των οικονομιών.
Το αμερικανικό χρέος έχει εκτοξευθεί, οι αμερικανοί καταναλώνουν αλλά δεν έχουν υπάρξει μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
2)Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια άρρωστη κατάσταση νοσηρών μυαλών που το ανακάλυψαν για να συντηρήσουν την φούσκα.
Όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρώπη επενδύουν στα ομόλογα τα οποία έχουν αρνητικά επιτόκια αντί να παίρνουν κάποιο τόκο ετησίως πληρώνουν τον εκδότη χωρίς να κερδίζουν.
Οι επενδύσεις στα ομόλογα δεν αποδίδουν αλλά ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
3)Τα αρνητικά επιτόκια έχουν βλάψει την κερδοφορία των τραπεζών παγκοσμίως.
Ουδείς δεν διερωτήθηκε γιατί ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει assets 4 τρισεκ. δολαρίων διεθνώς τα κέρδη των εταιριών στις ΗΠΑ μειώνονται και η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπης επίσης μειώνεται;
4)Η στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η αιτία της κόπωσης και επιβράδυνσης των οικονομιών της Ευρώπης και αφορμή ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.
Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου με την επιβολή δασμών.
5)Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι δασμοί που θα επιβάλλουν οι Κινέζοι στις ΗΠΑ θα πλήξουν τους αμερικανούς πολίτες 1000 δολάρια τον χρόνο.
Όμως ο εμπορικός πόλεμος είναι απόρροια της στρατηγικής των ΗΠΑ να διαμορφώσουν καλύτερες προϋποθέσεις στα εμπορικά τους ισοζύγια.

Άλλαξαν στάση οι κεντρικές τράπεζες

Η ουσία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες κράτησαν τις αγορές, προκαλώντας ακραίες, παθογενείς και τοξικές στρεβλώσεις στα ομόλογα.
Έφθασε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να αγοράζει μετοχές και ειδικά Apple – και όχι μόνο – για να διατηρήσει υψηλά τις αποδόσεις της.
Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν δημιουργήσει ένα ψεύτικο κόσμο.
Η αντιστροφή στην στρατηγική των κεντρικών τραπεζών από την φάση της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης και της αύξησης των επιτοκίων στην φάση της μείωσης των επιτοκίων και της επαναφοράς της ποσοτικής χαλάρωσης έχει διττό στόχο
Α)Να αποτρέψει ένα βίαιο κραχ στις αγορές, καθώς έχει δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα ακραίων και αδικαιολόγητων αποτιμήσεων.
Β)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση είναι παγιδευμένες στην ίδια τους την πολιτική.

Η ΕΚΤ θα αποδείξει εάν ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη διόρθωση

H Goldman Sachs υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έως τις προεδρικές εκλογές.
Ο Trump χρησιμοποιεί τον εμπορικό πόλεμο για την επανεκλογή του.
Από την άλλη η Ιαπωνική Nomura υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο σοκ στα χρηματιστήρια θα χτυπήσει τις αγορές τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αγορές κατάλαβαν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν στριμωχτεί άσχημα, δεν έχουν πολεμοφόδια και η απόδοση των παρεμβάσεων τους θα είναι μικρής κλίμακας…
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και στις 12 Σεπτεμβρίου με την ΕΚΤ και την νέα ποσοτική χαλάρωση που θα ανακοινώσει μαζί με μείωση των επιτοκίων καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% τότε … η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη διόρθωση θα έχει ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης