Τελευταία Νέα
Διεθνή

Volcker, Greenspan, Bernanke και Yellen επιπλήττουν τον Trump για την πολιτικοποίηση της νομισματικής πολιτικής

tags :
Volcker, Greenspan, Bernanke και Yellen επιπλήττουν τον Trump για την πολιτικοποίηση της νομισματικής πολιτικής
Oι διοικητές της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των αντιπροέδρων, μπορούν να απομακρυνθούν μόνο για συγκεκριμένους λόγους και όχι για πολιτικές διαφορές με τους εκάστοτε πολιτκούς ηγέτες.
Άρθρο υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας υπογράφουν τέσσερις πρώην πρόεδροι της Fed στη Wall Street Journal, στο οποίο τονίζουν ότι η οικονομία λειτουργεί καλύτερη όταν η Κεντρική Τράπεζα δεν υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις.
«Ως πρώην πρόεδροι του συμβουλίου των διοικητών του συστήματος της Fed, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η Fed και ο πρόεδρός της πρέπει να έχουν την ευχέρεια να δρουν ανεξάρτητα και προς το συμφέρον της οικονομίας, χωρίς να υπόκεινται σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις και, ειδικότερα, χωρίς την απειλή της απομάκρυνσης ή της υποβάθμισης των ηγετών της Fed για πολιτικούς λόγους» ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal οι Paul Volcker, Alan Greenspan, Ben Bernanke και Janet Yellen.
Η προειδοποίηση φάνηκε να αποτελεί επίπληξη των προσπαθειών του προέδρου Donald Trump και της κυβέρνησής του για μείωση των επιτοκίων.
Οι ίδιοι επισημαίνουν πως όλοι τους κλήθηκαν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι οποίες δεν ήταν το αποτέλεσμα κομματικών και πολιτικών εκτιμήσεων και βασίζονταν στην ανάλυση των μακροπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων των πολιτών των ΗΠΑ και όχι σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα ότι μια οικονομία είναι πιο ισχυρή και λειτουργεί καλύτερα όταν οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν χωρίς πολιτικές πιέσεις και βασίζονται μόνο σε εύλογες οικονομικές αρχές και δεδομένα.
Το Bloomberg ανέφερε τον Ιούνιο του 2019 ότι ο Λευκός Οίκος φέτος εξέτασε την υποβάθμιση του σημερινού προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, μήνες μετά την συζήτηση του Trump.
«Ακόμη και η αντίληψη ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής είναι πολιτικά παρακινημένες ή επηρεάζονται από απειλές από τους   υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού ότι η κεντρική τράπεζα ενεργεί προς το συμφέρον της οικονομίας» ανέφεραν οι πρώην επικεφαλείς της Fed τονίζοντας πως «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα».

Στην επιστολή τους επίσης τονίζουν πως «τα μέλη της Fed συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των αντιπροέδρων, μπορούν να απομακρυνθούν μόνο για σοβαρούς λόγους και όχι για πολιτικές διαφορές με τους εκάστοτε πολιτικούς ηγέτες.
Αυτοί οι καθορισμένοι όροι - 14 χρόνια για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τέσσερα χρόνια για τους ηγετικούς ρόλους - δημιουργήθηκαν για να αποτρέψουν τις πολιτικές πιέσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο εξωτερικό και τους κλιμακωτούς εμπορικούς πολέμους του Trump, η Fed  μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25% την περασμένη εβδομάδα σε ένα εύρος μεταξύ 2% και 2,25%.
Οι επιθέσεις στην Fed έχουν γίνει όλο και πιο τολμηρές και συχνές τους τελευταίους μήνες.
Επιδιώκοντας να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών του 2020, οι σύμβουλοι του Trump επικροτούν  τις εκκλήσεις του Trump για χαμηλότερα επιτόκια.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν από το τέλος του 2019 πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης ή 100 μονάδες βάσης για να φέρει τα επιτόκια εδώ στις ΗΠΑ σε συμφωνία με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro.
Ο πρόεδρος Trump προσπάθησε ξεχωριστά να τοποθετήσει πολιτικούς συμμάχους στην κορυφή της διοίκησης της Fed.
Οι πιο πρόσφατες υποψηφιότητες περιλαμβάνουν τον πρώην σύμβουλο της εκστρατείας Trump, Judy Shelton, έναν ξεκάθαρο υποστηρικτή των χαμηλότερων επιτοκίων και της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.
Κλείνοντας στην επιστολή τους οι Paul Volcker, Alan Greenspan, Ben Bernanke και Janet Yellen τονίζουν πως «όταν τελειώσει η τετραετής θητεία της τρέχουσας διοίκησης της Fed, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να τον επαναδιορίσει ή να επιλέξει κάποιον νέο επικεφαλής.
Ελπίζουμε ότι όταν ληφθεί αυτή η απόφαση, η επιλογή θα βασιστεί στην ικανότητα και την ακεραιότητα του υποψήφιου και όχι στην πολιτική υπακοή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης