Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα για την γεωργία των ΗΠΑ οι δασμοί του Trump

Πλήγμα για την γεωργία των ΗΠΑ οι δασμοί του Trump
Με την Κίνα να βγαίνει επίσημα από την αγορά αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, οι αμερικανοί αγρότες χάνουν έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες τους. 
Η γεωργία αποτέλεσε καθοριστικό όπλο στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. 
Με την Κίνα να βγαίνει επίσημα από την αγορά αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, οι αμερικανοί αγρότες χάνουν έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες τους.
Θα μπορούσε να είναι ένα καταστροφικό πλήγμα σε ένα ήδη δύσκολο έτος για τις καλλιέργειες και τις τιμές των βασικών προϊόντων.
Μπορεί επίσης να υποβαθμίσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ και να βλάψει εταιρείες όπως η Deere ή η Caterpillar, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τη γεωργία.
Οι πωλήσεις έχουν ήδη μειωθεί αυτό το έτος συγκομιδής (2019) λόγω των υφιστάμενων δασμών.
Το 2018 η Κίνα έκανε 5,6 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την απογραφή της Αμερικής.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος αγοραστής σόγιας στον κόσμο, αγοράζοντας περίπου το 60% των εξαγωγών αμερικάνικης σόγιας για το 2018.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές σόγιας έχουν ήδη μειωθεί κατά 9% από τον Ιούλιο του 2019.
Από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, οι εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα ανήλθαν σε 27,7 εκατομμύρια τόνους.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% σε 7 εκατ. Τόνους κατά την ίδια εννεάμηνη περίοδο το 2018 και το 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.
Οι αναλυτές υπολογίζουν μια επιπλέον μείωση 4 δισ. Δολαρίων στις εξαγωγές σόγιας μετά τις επιπτώσεις των τελευταίων δασμών, ενώ αναφέρουν ότι ενδεχομένως να έχουν κυμαινόμενες συνέπειες σε άλλες καλλιέργειες.
Για παράδειγμα, έχοντας μειωμένη ζήτηση στη σόγια, οι αγρότες καταλήγουν να καλλιεργούν μεγάλες ποσότητες άλλων προϊόντων, όπως το καλαμπόκι, κάτι όμως που συνεπάγεται μείωση τιμών στο καλαμπόκι επειδή υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά.
Παρόλο που οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του ετήσιου ΑΕΠ των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση θα πλήξει άμεσα τους αγρότες και θα επιδεινώσει άλλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν μετά από έντονες πλημμύρες και από επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Ο Donald Trump δήλωσε ότι «οι αγρότες γνωρίζουν ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να τους βλάψει», αφού «ο πρόεδρός τους είναι μαζί τους».
Η γεωργία είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για Trump.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής της G-20 τον Ιούνιο του 2019, Ισχυρίστηκε ότι είχε εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εξαγωγών προς την Κίνα
Στη συνέχεια όμως κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν τήρησε τη συμφωνία, με αποτέλεσμα την τελευταία του ανακοίνωση για επιπλέον δασμούς 10% σε προϊόντα 300 δισ. δολαρίων.
Τη Δευτέρα 5/8/2019, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου δήλωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες σταμάτησαν να αγοράζουν αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, σαν απάντηση των δασμών Trump.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης