Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η HSBC κινδυνεύει να γίνει νέα Deutche Bank - Οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ και ο ρόλος της Κίνας

Η HSBC κινδυνεύει να γίνει νέα Deutche Bank - Οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ και ο ρόλος της Κίνας
Οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ και η HSBC
Οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτουν ένα από τα προβλήματα της HSBC, σχολιάζει σε άρθρο του το Strategic Macro blog, αναφερόμενο στην μεγάλη έκθεση της ταλανιζόμενης πλέον βρετανικής τράπεζας -6ης μεγαλύτερης στον κόσμο- στην αγορά ακινήτων της ασιατικής χώρας.
Όπως υπογραμμίζεται και φαίνεται στους παρακάτω πίνακες, με βάση τους σχετικούς δείκτες, η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην αγορά ακινήτων και τα στεγαστικά δάνεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία κινδυνεύει ή ήδη βρίσκεται σε «φούσκα».
«Οποιεσδήποτε απώλειες και υψηλότερες RWA για απομειωμένα δάνεια θα επιβάρυναν επιπλέον το μετοχικό κεφάλαιο.
Έτσι, η ακίνητη περιουσία του Χονγκ Κονγκ, η οποία αποδίδει 1-2% αποδόσεις σε ενοίκια σε πολλές περιπτώσεις, έναντι ενός επιτοκίου δανεισμού στο 5,15%, είναι μια τεράστια, αρνητική φούσκα, υποστηριζόμενη από κερδοσκοπία και κινεζικές ροές κεφαλαίων», σχολιάζεται.
«Το σενάριο μείωσης κινδύνου συνεπάγεται μικρές μειώσεις των τιμών των κατοικιών και συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. (…)
Ως υπενθύμιση μετά την εμφάνιση της φούσκας του 1997, ο σχετικός δείκτης κατοικιών του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε από 172 σε 59, σημειώνοντας μείωση 66% σε ονομαστικούς όρους και σε πραγματικό επίπεδο».
Υπενθυμίζεται πως η HSBC θα προχωρήσει σε μείωση περίπου 4.000 θέσεων, επιμένοντας όμως ότι τα ανώτερα στελέχη θα αποτελέσουν το επίκεντρο των περικοπών.
«Αναμένουμε ότι θα εξοικονομήσουμε 650 έως 700 εκατομμύρια δολάρια από την μείωση του προσωπικού, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% του εργατικού δυναμικού μας», δήλωσε ο CFO της εταιρείας Ewen Stevenson σε μια συζήτηση με αναλυτές.
«Αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού κόστους μισθοδοσίας, οπότε καταλαβαίνετε ότι απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη».
Η HSBC ακολουθεί την τακτική που ακολουθούν τελευταία μεγάλες τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland, η Deutche Bank αλλά και η Societe Generale.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της είχε 235.217 υπαλλήλους τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο John Flint, ο οποίος αποχώρησε απότομα μετά από 18μηνη θητεία ως CEO, είχε ήδη αρχίσει να μειώνει θέσεις εργασίας.
Στα τέλη Απριλίου, η τράπεζα ξεκίνησε μια αναθεώρηση του κόστους που θα οδηγούσε σε περικοπές θέσεων εργασίας και τα στελέχη σκέφτονταν να εξαλείψουν εκατοντάδες επενδυτικές τραπεζικές θέσεις.
Οι μειώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους.
Παράλληλα αβεβαιότητα λόγω της αγρια; αστυνομικής βίας και του γενικευμένου χάους που σημάδεψαν τη χθεσινή (5/8) -πρώτη εδώ και μισό αιώνα- γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ.
Η ημιαυτόνομη «πόλη-κράτος» και συνάμα διεθνές οικονομικό κέντρο, που τέθηκε υπό κινεζική κυριαρχία το 1997, εισήλθε χθες στην ένατη βδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων, με αιτήματα που έχουν διευρυνθεί κατά πολύ από το αρχικό: την οριστική απόσυρση νομοσχεδίου για έκδοση υπόπτων (δυνητικά και αντιφρονούντων) στην Κίνα.
Η κρίση οξύνεται διαρκώς εν μέσω φόβων για επέμβαση του κινεζικού στρατού.
Το δε Πεκίνο καταγγέλλει πως «ξένες δυνάμεις» υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις.

Οι πίνακες του Strategic Macro blog:
















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης