Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stephen Roach (Yale): Η κατηγορία περί «χειραγώγησης του νομίσματος» κατά της Κίνας είναι… κούφια απειλή

tags :
Stephen Roach (Yale): Η κατηγορία περί «χειραγώγησης του νομίσματος» κατά της Κίνας είναι… κούφια απειλή
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος
«Κούφια απειλή» είναι -σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Yale, Stephen Roach- οι κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Κίνας περί χειραγώγησης του νομίσματος.
Ο επίσημος χαρακτηρισμός ήρθε μία ημέρα αφού η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμα της να διασπάσει το ψυχολογικό επίπεδο, με το γουάν να υποχωρήσει στο 7 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα (5/8/2019)- για πρώτη φορά μετά το 2008.
«Δεν πιστεύω ότι το Πεκίνο θα απαντήσει σε αυτό τον χαρακτηρισμό από την κυβέρνηση του Trump...
Πιστεύω ότι πρόκειται περί κούφιας απειλής» δήλωσε στο CNBC o Roach και συμπλήρωσε «αλλά εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν περαιτέρω τους δασμούς ή επιβάλλουν άλλες κυρώσεις, τότε θα υπάρξει και πάλι έντασης της πίεσης από την Κίνα.
Έχουν πολλές επιλογές να σκεφτούν όπως δείχνει η τελευταία κίνηση στη διμερή συναλλαγματική ισοτιμία» δήλωσε ο Roach.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Steven Mnuchin θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ για να εξαλειφθεί αυτό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» και δημιουργήθηκε από την Κίνα.
«Η εκτίμηση μου είναι ότι το ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αναλυτικό και αντικειμενικό για την αξιολόγηση αυτού του χαρακτηρισμού από ό,τι το πολιτικοποιημένο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ» δήλωσε ο Roach.
Σύμφωνα, πάντως, με τους στρατηγικούς αναλυτές μία από τις ιδέες που συζητήθηκαν στο Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα ήταν η πιθανότητα οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος με στόχο την υποχώρηση του δολαρίου.
Ωστόσο, ο Roach δήλωσε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει αν δεν υπάρχει ένας «μεγάλος συνασπισμός κι άλλων χωρών που θα συμμαχήσουν με τις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης