Ιταλία: Αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και τσουχτερά πρόστιμα στις ΜΚΟ - Ενισχυμένος ο Salvini

Ιταλία: Αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και τσουχτερά πρόστιμα στις ΜΚΟ - Ενισχυμένος ο Salvini
H έγκριση του νομοσχεδιου αντιπροσωπεύει και μία νίκη της Lega επί του εταίρου της στην κυβέρνηση
Ιδιαίτερα ενισχυμένος βγαίνει ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, μετά την έγκριση από τη Γερουσία του νέου νόμου για την ασφάλεια, που προβλέπει αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και αυστηρές ποινές για τις ΜΚΟ που τους βοηθούν.
Την ίδια στιγμή, η έγκριση του νομοσχεδιου αντιπροσωπεύει και μία νίκη της Lega επί του εταίρου της στην κυβέρνηση, του Κινήματος των 5 Αστέρων, οι σχέσεις των οποίων το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται σε συγκρουσιακές.
Και αυτό γιατί, παρά τις εκτεταμένες αντιρρήσεις του Κινήματος για το περιεχόμενο και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και παρ' όλο που στη Γερουσία το Κίνημα διαθέτει 107 έδρες και το κόμμα του Salvini 58, το νομοσχέδιο πέρασε με 160 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 21 αποχές (του δεξιού Forza Italia και του ακροδεξιού «Αδέλφια της Ιταλίας»).
Ο φόβος μήπως η καταψήφιση του νόμου για την ασφάλεια αποτελούσε αφορμή και για την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια νέων εκλογών ανάγκασε τους Γερουσιαστές του Κινήματος να παραμερίσουν τις αντιρρήσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ.
Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Nicola Zingaretti, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) να χαρακτηρίζει «σκλάβους» τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που διευκολύνει την κατάθεση και συζήτησή του σε πιο σύντομους χρόνους και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να προτείνει τροποποιήσεις.
«Λίγο-λίγο μετατρέπετε το τέμενος της δημοκρατίας σε μία γκρίζα και άφωνη αίθουσα, σε μία εστία χειραγωγήσεων που θυμίζουν μία περίοδο, για την οποία πολλοί νοιώθουν νοσταλγία», τόνισε ο Pietro Grasso, πρώην πρόεδρος του Σώματος και νυν γερουσιαστής με το αριστερό κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι».
Από την πλευρά τους, οι γερουσιαστές του PD συμμετείχαν στην ψηφοφορία φορώντας μπλουζάκια με την επιγραφή «μη χάσουμε την ανθρωπιά μας».
«Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που προβλέπει περισσότερες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, περισσότερους ελέγχους στα σύνορα, περισσότερους ανθρώπους για να συλλαμβάνουν μαφιόζους και καμορρίστες, είναι πλέον νόμος.
Σας ευχαριστώ όλους, τους Ιταλούς και την Παναγία», θριαμβολόγησε στο Twitter ο Salvini, ο οποίος εγκατέλειψε το Παλάτσο Μαντάμα (Γερουσία) μετά την ψηφοφορία, γιατί «είχε να συναντήσει κάποιους».
Στην ψηφοφορία κάθισε μόλις μία ώρα και προσερχόμενος ανέφερε πως «με τη νέα νομοθεσία θα υπάρχουν πλέον λιγότερες Καρόλες (Ρακέτε, η πλοίαρχος του Sea Watch 3) και Οριάνες Φαλάτσι».
Αλλά και μόλις εισήλθε στην αίθουσα, ο Salvini δεν κάθισε στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά όρθιος στο ημικύκλιο επιδεικτικά, συνεχίζοντας να μιλάει στο τηλέφωνο και καλώντας γύρω του επικεφαλής της ομάδας στη Γερουσία.
«Το διάταγμα Salvini πέρασε, η Ιταλία θα είναι πλέον πιο ανασφαλής.
Χάρις στους σκλάβους των 5Αστέρων η κατάσταση στις πόλεις και στις γειτονιές θα παραμείνει η ίδια, μάλλον θα επιδεινωθεί.
Το έγκλημα σας ευγνωμονεί, οι άνθρωποι θα παραμείνουν πάντα στην τύχη τους και οι φόβοι θ' αυξηθούν.
Ο Salvini μας βόλεψε», επισημαίνει σε μήνυμά του ο Zingaretti, υπογραμμίζοντας πως στον νέο νόμο δεν γίνεται η παραμικρή μνεία στη μάχη κατά της Μαφίας.
Στόχος του νέου νόμου είναι να θέσει περισσότερους περιορισμούς στη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τις οποίες ο Σalvini κατηγορεί ως συνενόχους των λαθροδιακινητών, μολονότι καμία από τις έρευνες που έχουν διαταχθεί και δημοσιευθεί στην Ιταλία δεν επικυρώνει αυτές τις υπόνοιες. Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται ποινές φυλάκισης και πρόστιμα έως και ενός εκατ. ευρώ για τα σκάφη που εισέρχονται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα και διευκολύνεται η κατάσχεση των σκαφών διάσωσης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS