Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι έπεται για το γιουάν μετά την υποχώρησή του έναντι του δολαρίου;

Τι έπεται για το γιουάν μετά την υποχώρησή του έναντι του δολαρίου;
Τι έπεται για το γιουάν 
Το γιουάν υποχώρησε την Δευτέρα 5/8 στα χαμηλότερα επίπεδα των 11 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 7 ανά δολάριο που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας υπερασπιζόταν σκληρά.
Ως εκ τούτου, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με 4 βασικά ερωτήματα:

1. Γιατί ξεπεράστηκε τώρα το όριο των 7 γουάν;

Δεδομένου ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπερασπίστηκε το όριο του γουάν μέχρι στιγμής φέτος, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη επιθετική ρητορική των ΗΠΑ, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση ελπίζει να μην εκτροχιασθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον.
Όμως, ο Jason Daw, στρατηγικός αναδυόμενων αγορών στην Societe Generale, θεωρεί ότι οι απειλές Trump να χτυπήσει κι άλλο τις κινεζικές εισαγωγές με δασμούς 10% άσκησαν πίεση στο Πεκίνο.
«Η Κίνα έχει πιθανώς αποφασίσει ότι η επιτυχία μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ είναι απίθανη και είναι καιρός να επιτρέψει στο νόμισμα να πέσει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε μακροπρόθεσμα σε αδιέξοδο», τόνισε.
Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,2% το δεύτερο τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992.
Η ξαφνική κλιμάκωση των εμπορικού πολέμου ήρθε όταν ο Donald Trump απογοητεύθηκε από τα αποτελέσματα των συνομιλιών κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας στην Σαγκάη στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Hao Zhou, ανώτατος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Commerzbank, δήλωσε ότι η απόφαση της Κίνας να αφήσει το νόμισμά της να παραβιάζει το Rmb7 ήταν «κυρίως μια σκόπιμη πολιτική ενέργεια που δείχνει μια σκληρή γραμμή στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες».

2. Ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από αυτό;

Στις αγορές συναλλάγματος, ο Jason Daw εκτιμά ότι οι μόνοι ωφελημένοι ήταν εκείνοι του ιαπωνικού γιεν, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε «καταφύγιο» σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών στην Ασία, ο κ. Daw δήλωσε ότι «δεν υπάρχει νικητής».
Η Νότια Κορέα, η οποία υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, παρέμεινε ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους κινδύνους του εμπορικού πολέμου, πέρα από την ασθενή εξωτερική και εγχώρια ανάπτυξη.
Με τυχόν υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και οι κτηματομεσίτες της Κίνας.
Παρ’ όλα αυτά όμως η ώθηση για εξαγωγές στην Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι «αρκετά ευρεία, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία ισχύει για όλο τον εξαγωγικό τομέα».

3. Τι έπεται για το Πεκίνο;

Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.
Η υποχώρηση του γιουάν καθιστά αδύνατες τις όποιες προβλέψεις για την πορεία του εμπορικού πολέμου και την αντίδραση των αγορών.
O κ. Evans-Pritchard της Capital Economics τόνισε πως η εταιρεία είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε πως «η αντίδραση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας απέναντι στον πάτο του βαρελιού δεν είναι απίθανη.
Το θέμα είναι πού βρίσκεται αυτό».

4. Ποιο είναι το αποτέλεσμα για τους παγκόσμιους επενδυτές;

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν μια ανοδική τάση στις μεταβολές της εβδομάδας.
«Οι αβεβαιότητες εξαιτίας του εμπορικού πολέμου δημιούργησαν ένα σκηνικό αποφυγής κινδύνων. Αυτό θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις», τόνισαν κύκλοι της JP Morgan.
Για τις αγορές συναλλάγματος, το ενδιαφέρον θα παραμείνει στο γιουάν.
Ο κ. Daw της SocGen δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου να επιτρέψει στο κινεζικό νόμισμα να πέσει κάτω από το σήμα Rmb7 «έχει θέσει το νόμισμα πίσω στη θέση του οδηγού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης