Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με νομοσχέδιο το φθινόπωρο οι 5 αλλαγές στις συντάξεις και το Μητρώο Πολιτών

tags :
Με νομοσχέδιο το φθινόπωρο οι 5 αλλαγές στις συντάξεις και το Μητρώο Πολιτών
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η επαναφορά του πλαφόν στις συντάξεις η προώθηση των εκκρεμών συντάξεων, η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας, και η μειωση των ασφλαλιστικων εισφορών
Εντός του φθινοπώρου έρχονται 5 μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις και το Μητρώο Πολιτών για την ταχεία ψηφιακή έκδοση συντάξεων που θα συνδεθεί με τη νέα υπό έκδοση ταυτότητα.
Στις αλλαγές που δρομολογούν με αντίστοιχα νομοσχέδια οι κ.κ. Βρούτσης και Μηταράκης, περιλαμβάνονται η επαναφορά του  πλαφόν στις  συντάξεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έκδοσης υψηλών συντάξεων για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, η προώθηση των εκκρεμών συντάξεων, η δημοσιοποίηση  των εκκαθαριστικων σημειωμάτων για τους συνταξιουχους, η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας, και  μειωση των ασφλαλιστικων εισφορών.
Στις αλλαγές που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται τα εξής:
Καταβολή μόνιμου δώρου σύνταξης τα Χριστούγεννα ως 500 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Για τις εισφορές προβλέπεται σταδιακή μείωση  για εργαζόμενους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια με στόχο οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φτάσουν το 15% το 2023.Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί συντομα στη Βουλη και θα  προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και, επίσης, κατά 1,25 % το 2023. Έτσι οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και, τελικά στο 15%.Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023 θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές, όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023, οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν έως το 2023 –με αφετηρία το 2020– στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.
Μητρώο Πολιτών: Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Με αυτό τον τρόπο, τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό η σχετική διάταξη  θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών» που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες ταυτότες, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τους δήμους, τα ληξιαρχεία, κτλ.
Πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ»: Το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019, με βάση τον υπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγραψε  το ΒΝ  έκρυβε τις αλλαγές σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς  συνταξιούχους.  
Συντάξεις Χηρείας: Τέλος Σεπτεμβρίου θα καταβληθουν τα αναδρομικά  στις συντάξεις χηρείας. Η  πρωτη πληρωμή θα  αφορά στην καταβολή των αναδρομικών 5 μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).
Η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης