Τελευταία Νέα
Speculator

Σε ποιες μετοχές της επιτήρησης βλέπουν «φως» οι επενδυτές – Μικρό το καλάθι των προσδοκιών

Σε ποιες μετοχές της επιτήρησης βλέπουν «φως» οι επενδυτές – Μικρό το καλάθι των προσδοκιών
Παρά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων πολλές εισηγμένες εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις
«Μικρό καλάθι» και περιορισμένες προσδοκίες φαίνεται πως έχουν οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου για τις μετοχές που έχουν οικονομικά προβλήματα και θέματα στη διάρθρωση του ισολογισμού με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης.
Οι εισηγμένες που είναι στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 28 και η συνολική τους αποτίμηση δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πορεία τους από την αρχή του 2019 οι 19 εισηγμένες από τις 28 παρουσιάζουν αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές τις αγοράς και μόλις 9 έχουν καλύτερες αποδόσεις.
Οι προσδοκίες για ανάκαμψη μεγεθών έχουν αποτυπωθεί στο ταμπλό, έστω και αν σε επίπεδο λογιστικών καταστάσεων η βελτίωση δεν είναι εντυπωσιακή.
Από τις ανοδικές ξεχωρίσει η Forthnet λόγω και της προσπάθειας των τραπεζών να πουλήσουν το ποσοστό που κατέχουν.
Η εισηγμένη προσπαθεί να βελτιώσει τα μεγέθη της αλλά ο υψηλός δανεισμός και η αρκετά μεγάλη αρνητική καθαρή θέση λειτουργούν ανασταλτικά.
Η μετοχή βρέθηκε στις πρώτες μέρες του 2019 να διαπραγματεύεται στα 0,11 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 0,36 ευρώ έχοντας απόδοση 200%.
Η Δομική Κρήτης κατάφερε να μειώσει τις ζημιές και να καταγράψει το 2018 οριακή ζημιά σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους.
Η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 185%.
Η SATO έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές και το 2018 μείωσε τις ζημιές της και περιμένει ανάκαμψη το 2019, ενώ η μετοχή έχει άνοδο 133%.
Η Lavipharm βελτίωσε πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία και η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη.
Η μετοχή καταγράφει άνοδο 114%.
Η Frigoglass εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2019 κέρδη και η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε αφορμή για άνοδο της μετοχής με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να ενισχύεται 100%.
Η ΑΕΓΕΚ ελπίζει να εισπράξει απαιτήσεις για να μειώσει το δανεισμό της και η μετοχή έχει άνοδο 85%.
Η Λιβάνης αναδιάρθρωσε τα δάνειά της εκχωρώντας περιουσιακά στοιχεία και έχει άνοδο 72%.
Η Medicon έχει μοναδική εκκρεμότητα τη συμφωνία με τράπεζα και ελπίζει πως μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα βγει από την επιτήρηση.
Η Pasal έχει εκχωρήσει τα ακίνητά της και αναζητά στρατηγικό επενδυτή.
Η μετοχή έχει άνοδο 68%.  
Η Σελόντα πούλησε μονάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά τη αλλά η Τουρκία πιέζει σημαντικά τα μεγέθη της.
Η Προοδευτική περιμένει να εισπράξει απαιτήσεις και δεν αναλαμβάνει έργα.
Η ΑΝΕΚ παρά την αναδιάρθρωση των δανείων, το ύψος τους παραμένει μεγάλο και επηρεάζει τα αποτελέσματά της.
Για τη Νίκας το ερώτημα είναι αν μπορέσει να ωφεληθεί από τη μεγάλη κρίση που περνάει η Creta Farms και αν έχει τη ρευστότητα να αυξήσει την παραγωγή της.
Ωστόσο παρά την αύξηση κεφαλαίου και τις μεγάλες διαγραφές δανείων, τα προβλήματα παραμένουν.
Για τη Μπήτρος και τη ΣΙΔΜΑ η αγορά περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που φαίνεται ότι επέβαλαν οι τράπεζες.
Η Σφακιανάκης θα αποχωρήσει από το ΧΑ λόγω δημόσιας πρότασης και η Βαράγκης θα μείνει χωρίς περιουσιακά στοιχεία και είτε θα πουληθεί ως «κέλυφος» αν υπάρξει ενδιαφέρον ή θα εκκαθαριστεί.
Τα προβλήματα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και γενικότερα του λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να επηρεάζουν τα μεγέθη των Δούρος και Βαρβαρέσος με τις μετοχές να υποχωρούν από την αρχή του έτους.
Η Yalco παρά την αναδιάρθρωση δεν έχει καταφέρει να βρει χρηματοδότηση, ενώ η Ελβιεμέκ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της.
Η Βιοτέρ συμφώνησε με τις τράπεζες και η διοίκηση προχώρησε σε μία εξαιρετικά αισιόδοξη ανακοίνωση που κατέληγε ότι σε μερικά χρόνια ίσως να μην έχει δανεισμό, αλλά ο βασικός μέτοχος προχώρησε σε αθρόες πωλήσεις μετοχών ,
Τέλος η Dionic βρίσκεται και αυτή σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και πιθανότατα θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου.
 
Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@mail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης