Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: «Απαιτείται ένα θαύμα» για την άμεση επίτευξη μία νέας εμπορικής συνθήκης με την ΕΕ

Ελβετία: «Απαιτείται ένα θαύμα» για την άμεση επίτευξη μία νέας εμπορικής συνθήκης με την  ΕΕ
Ολοένα και πιο δύσκολη καθίσταται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βέρνη
Θα χρειαστεί ένα «θαύμα» για την Ελβετία και την ΕΕ, προκειμένου να επιτύχουν μια τάχιστη συμφωνία σχετικά με τη συνθήκη εταιρικής σχέσης που έχει διαταράξει το διασυνοριακό εμπόριο μετοχών και έχει προκαλέσει τεταμένες διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.
Τα σχόλια του Cassis σε συνέντευξη στην εφημερίδα SonntagsBlick υπογραμμίζουν την απαισιοδοξία για τις προοπτικές τερματισμού μιας πολιτικής λογικής για τη συμφωνία, την οποία οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εδώ και μια δεκαετία αλλά οι Ελβετοί δεν την υποστηρίζουν μετά από περισσότερο από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker προέτρεψε τη Βέρνη να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν από την λήξη της θητείας της στις 31 Οκτωβρίου.
Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen πρόκειται να τον αντικαταστήσει ως επικεφαλής της Επιτροπής, υπενθυμίζει το Reuters.
«Μια συμφωνία με την παρούσα Επιτροπή θα είναι θαύμα», ανέφερε ο Cassis στη συνέντευξη στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (4/8/2019).
«Δεν ξέρω πού βρίσκεται η κ. Von der Leyen στη συνθήκη. Η θέση της ΕΕ θα παραμείνει πιθανώς η ίδια, αλλά ο τόνος θα μπορούσε να αλλάξει. Και με περισσότερη νηφαλιότητα θα είναι ευκολότερο να συμφωνήσουν», σημείωσε σχετικά.
Οι Βρυξέλλες έχουν πιέσει τη Βέρνη να υπογράψει συμφωνία με την οποία η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα υιοθετήσει νόμους της ΕΕ που διέπουν την ενιαία αγορά.
Η ΕΕ ενέτεινε την πίεση το 2017, θέτοντας την Ελβετία σε λίστα παρακολούθησης φορολογικών παραδείσων και παρέχοντας για ένα μόνο χρόνο πρόσβαση στην ελβετική χρηματιστηριακή αγορά στην ενιαία αγορά, με οποιαδήποτε επέκταση να συνδέεται με τη συμφωνία μιας συνθήκης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης