Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Κανείς δεν θέλει να στοχοποιηθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, η Κίνα μας καταβάλλει δεκάδες δισεκ.δολάρια

Trump: Κανείς δεν θέλει να στοχοποιηθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, η Κίνα μας καταβάλλει δεκάδες δισεκ.δολάρια
O πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου για τους Αμερικανούς
Της απόφασής του για κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα υπεραμύνθηκε με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις συνέπειες ενός τέτοιου «πολέμου» για τους Αμερικανούς και επιτίθεται εκ νέου στην αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED).  
«Τα πράγματα πάνε καλά με την Κίνα», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένοντας ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν για τους φόρους εισαγωγής που επέβαλε σε κινεζικά εμπορεύματα. 
«Οι χώρες πλέον έρχονται σε εμάς θέλοντας να διαπραγματευτούν πραγματικές εμπορικές συμφωνίες και όχι τις μονόπλευρες τρομοκρατικές προσφορές που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δεν επιθυμούν ( οι χώρες αυτές) να στοχοποιηθούν με δασμούς από τις ΗΠΑ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Η κατάσταση εκτυλίσσεται πολύ καλά με την Κίνα.
Μας καταβάλλουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που κατέστη δυνατό από τις νομισματικές υποτιμήσεις τους και αντλούν τεράστια ποσά μετρητών για να διατηρήσουν το σύστημα αυτό.
Μέχρι τώρα ο καταναλωτής μας δεν πληρώνει τίποτα - και δεν υπάρχει πληθωρισμός. Δεν υπάρχει βοήθεια από την Fed», πρόσθεσε ο Trump.

https://pbs.twimg.com/media/EBDJNP0XsAUjbhf?format=jpg&name=small

Κατασκευάζει εμπορικούς πολέμους για να ασκήσει πίεση στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν επιτόκια

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Αυγούστου 2019, ο Trump έβαλε τέλος στην ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας προαναγγέλλοντας την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η Κίνα θα προχωρήσει και εκείνη από την πλευρά της σε αντίποινα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Trump υποστήριξε πως οι νέοι αυτοί δασμοί δεν αφορούν τα προϊόντα στα οποία έχουν, ήδη, επιβληθεί δασμοί 25% ενώ ξεκαθάρισε λίγες ώρες αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι οι νέοι δασμοί θα διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά «εάν η Κίνα δεν συμμορφωθεί», τότε μπορεί να ξεπεράσουν και το 24%!
Τι προσπαθεί όμως να κάνει ο Trump με αυτόν τον τρόπο;
Μετά και την απογοήτευση των αγορών από τις αποφάσεις της Federal Reserve, ο Trump προσπαθεί να δημιουργήσει μια «τεχνητή κρίση» προκειμένου να επισπεύσει νέες ενέργειες.
Η απόφαση της FED να μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης του δολαρίου κατά 0,25% στην ζώνη του 2% με 2,25% δεν απέδωσε.
Επομένως, με κάποιον τρόπο ο Trump προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις της FED για νέες μειώσεις επιτοκίων.
Και αυτό διότι γνωρίζει ότι ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, έδωσε ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προετοιμάζει ένα σημαντικό πακέτο τόνωσης για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αντιμετωπίσει την σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Χάρη στον πρόεδρο της Fed, η ΕΚΤ μπορεί τώρα να απολαύσει τους καρπούς ενός πιο αδύναμου ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο θα προσφέρει κάποια βοήθεια στον κατεστραμμένο μεταποιητικό τομέα της Ευρώπης.
Η μικρή απόκλιση μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τη στήριξη των οικονομιών τους είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Ο Trump ίσως ήθελε ο Powell να προχωρήσει σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ πραγματικά δεν πάει και τόσο άσχημα.
Αλλά μετά και τις νέες "απειλές" του Trump προς την Κίνα, ίσως... δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες που θα υποχρεώσουν τη FED να επέμβει εκ νέου.
Αυτό επιβεβαιώνει και πλήθος αναλυτών.
Ο Mark Haefele, επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας στην UBS δήλωσε ότι "αυτή η εκ νέου κλιμάκωση των εντάσεων δείχνει ότι ο Πρόεδρος Trump είναι διατεθειμένος να κλιμακώνει τις εμπορικές διαμάχες ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για επανεκλογή.
"Θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις έρευνες των επιχειρηματικών συναισθημάτων για να δούμε αν υπάρχει σημαντική επίδραση στη ζήτηση για εργαζόμενους - αν οι επιχειρήσεις σταματήσουν να προσλαμβάνουν, αν τελικά αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ύφεσης".
Μια τέτοια προοπτική θα έκανε πιο πιθανά τα κίνητρα από τις κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων, τα οποία συχνά αγοράζονται στο πλαίσιο προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Η Aditya Bhave, οικονομολόγος της Bank of America Merril Lynch, δήλωσε ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου «θα μπορούσε να επεκτείνει τον παγκόσμιο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης».
«Ως εκ τούτου, το δολάριο θα μπορούσε να παραμείνει ισχυρό παρά τις περικοπές της Fed.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης