Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

SouthFront: Τι κρύβεται πίσω από τη σκληρή διαμάχη ΗΠΑ – Τουρκίας για τους S - 400

SouthFront: Τι κρύβεται πίσω από τη σκληρή διαμάχη ΗΠΑ – Τουρκίας για τους  S - 400
Tο S – 400 θεωρείται ως το καλύτερο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και η ανάπτυξή του ξεκίνησε επίσημα το 1993
Με την παραλαβή της πρώτης παρτίδας των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S- 400, που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019, η Τουρκία κατέδειξε την ετοιμότητά της για αυτόνομες αμυντικές και εξωτερικές πολιτικές, αναφέρει σε ανάλυσή του το SouthFront.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το S – 400 θεωρείται ως το καλύτερο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και η ανάπτυξή του ξεκίνησε επίσημα το 1993.
Μεταξύ άλλων το S-400 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε απόσταση μέχρι 600 χιλιόμετρα και μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθεί 300 εξ αυτών.
Παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσει 36 στόχους ή 72 κατευθυνόμενα βλήματα.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρκετά συστήματα S-400, τοποθετημένα σε διάφορες θέσεις.
Μέχρι το 2020 η Ρωσία σχεδιάζει να έχει 28 συντάγματα S-400, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο ή τρία τάγματα.
Με τη σειρά του, κάθε τάγμα αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ εκτοξευτήρες με 32 πυραύλους και έναν κινητό σταθμό διοίκησης.
Δύο συστήματα S-400 αναπτύχθηκαν στη Συρία προς χρήση για την προστασία του ρωσικού προσωπικού.
Από το 2016, η Λευκορωσία διαθέτει δύο συστήματα πυραύλων S-400, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τη Ρωσία, βάσει συμφωνίας του 2011.
Η Κίνα παρέλαβε τους  S-400 τον Μάιο του 2018 και πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές τον Αύγουστο του 2018.
Στις 25 Ιουλίου 2019, η Ρωσία ξεκίνησε την παράδοση του δεύτερου συντάγματος  S-400 για την αντιπυραυλική άμυνα της Κίνας.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι είχε οριστικοποιήσει συμφωνία για την παράδοση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν υπόκειται σε κυρώσεις και συνεχείς προειδοποιήσεις σχετικά με την αγορά του S-400.
Τον Φεβρουάριο του 2019, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις για το σύστημα S-400.
Το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.
Οι ΗΠΑ απειλούν την Ινδία με κυρώσεις για την απόφασή της να αγοράσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία. Μέχρι τώρα,όμως αποδεικνύεται εξίσου αναποτελεσματικές με τις απειλές προς την Τουρκία.
Από τον Ιανουάριο του 2018, το Κατάρ φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά του S-400, αλλά δεν έχει παρασχεθεί καμία πρόσθετη πληροφορία έκτοτε.
Υπάρχουν διάφορες φήμες και επιβεβαιώσεις από αξιωματούχους από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και την Αίγυπτο σχετικά με το ενδιαφέρον τους για το σύστημα S-400.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στην αγορά S-400 από τους συμμάχους τους, αλλά κυρίως από την Τουρκία, δεδομένου ότι η Τουρκία ήταν βασικός συνεργάτης τους στο πρόγραμμα F-35.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποκλαπούν τα «μυστικά» των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο ότι η συμφωνία έγινε και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να την αποτρέψουν από την αγορά, παρά τις απειλές κυρώσεων και άλλων επιθετικών ενεργειών.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια προσφορά από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά ενός πυραυλικού συστήματος Raytheon Patriot συνεχίζονται ακόμη παρά την παράδοση του S-400.
Να σημειωθεί πως ο νέος Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mark Esper θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους  της Raytheon.
Ανεξαρτήτως αυτής της εξέλιξης, το κόστος του προτεινόμενου Patriot είναι 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το ρωσικό σύστημα που κοστίζει περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας άλλος παράγοντας για τον οποίο η αμερικανική στρατιωτική πολιτική ηγεσία αντιτίθεται στις παραδόσεις ρωσικών υπερσύγχρονων πυραυλικών συστημάτων άμυνας σε άλλα κράτη είναι ότι τέτοιες προσφορές συμβάλλουν στα ρωσικά αναπτυξιακά προγράμματα στον τομέα αυτό.
Αυτή τη στιγμή, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει και δοκιμάζει υπερσύγχρονα όπλα, όπως τον περίφημο αντιβαλλιστικό πύραυλο A-235 Nudol και τον Α  -135 Amur.
Κύριος ανάδοχος των στρατιωτικών αυτών προγραμμάτων η ρωσική κρατική στρατιωτική βιομηχανία Almaz-Antey, που δημιούργησε τα συστήματα S-300 και S-400 ενώ ήδη εργάζεται για τους S-500.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το μέλλον των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας A-235 και S-500 θα αποτελέσει τη βάση για ένα ολοκληρωμένο, ολοκληρωμένο αεροδιαστημικό αμυντικό σύστημα της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μια ποικιλία σύγχρονων επίγειων εργαλείων ανίχνευσης.
Η πρόσθετη εμπειρία και τα κεφάλαια που έλαβε η Almaz-Antey και οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των S-300 και S-400 σε όλο τον κόσμο και η χρήση τους στις ζώνες σύγκρουσης όπως η Συρία θα επιτρέψει στη Ρωσία να καταστήσει τα συστήματα αεροδιαστημικής άμυνας ακόμα πιο εξελιγμένα και αποτελεσματικά, αποκτώντας σαφές προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης