Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ECRI Institiute: Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που πιέζει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια

tags :
ECRI Institiute: Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που πιέζει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια
Πολλοί αναλυτές θεωρούσαν την μείωση επιτοκίων από τη Fed, περιττή.
Πολλοί αναλυτές θεωρούσαν την μείωση επιτοκίων από τη Fed, περιττή.
Ωστόσο όπως αναφέρει σε ανάλυσή του Economic Cycle Research Institute (ECRI), «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει η κάμψη του κύκλου του πληθωρισμού που αφήνει τη Fed με λίγες παρά να μειώσει τα επιτόκια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια τώρα για να τονώσουν τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα καλή.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επιθυμούν να αποφύγουν την παγίδα που έχει πλήξει την Ιαπωνία και τώρα αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπου «ο χαμηλότερος αναμενόμενος πληθωρισμός “επιστρέφει” στα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια, δηλαδή λιγότερα περιθώρια για την κεντρική τράπεζα να αντιδράσει "όταν η οικονομία απειλείται με ύφεση.
Η πτώση στις αρχές του 2018 στο δείκτη του ECRI U.S. Future Inflation Gauge (USFIG) προέβλεψε την τρέχουσα πτώση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η πτώση αυτή δεν την κατάλαβαν οι περισσότεροι - συμπεριλαμβανομένης της Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια τον  Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018, αν και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Στην πραγματικότητα, μετά την επιβράδυνση του δείκτη USFIG (διάγραμμα, ανώτερο πάνελ), ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ σε ετήσια βάση (χαμηλότερος πίνακας, γκρίζα γραμμή) και ο ετήσιος αποπληθωριστής των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) - το μέτρο του στόχου για τον πληθωρισμό της Fed - και τα δύο υποχώρησαν στα μέσα του 2018.
Αυτή η κυκλική πτωτική τάση συνεχίζεται, παρά την τελευταία αύξηση του αποπληθωριστή PCE  που φαίνεται να είναι καθοδηγούμενη από τους δασμούς και επομένως πιθανόν να είναι προσωρινή.
Τώρα, πολλοί επικεντρώνονται στο εάν η Fed ενεργεί εγκαίρως για να αποφύγει μία ύφεση, αγνοώντας ακόμα τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» - τον κύκλο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, είναι ο κύκλος πληθωρισμού που παρακολουθούν οι «αρκούδες».
Σήμερα, η συνεχιζόμενη κάμψη του κύκλου του πληθωρισμού που προβλέπεται από την USFIG δίνει στην Fed αρκετό περιθώριο για μείωση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης