Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πλήττει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
FT: Πώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πλήττει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών
Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων (-0,4%) κοστίζει στις ευρωπαϊκές τράπεζες επτά δισ. ευρώ ετησίως
Τα προβλήματα που δημιουργεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, κυρίως με την επικείμενη μείωση επιτοκίων, τονίζουν σε εκτενή ανάλυσή τους οι Financial Times.
Όπως σημειώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούσαν ανοδική πορεία, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν.
Υπάρχει, όμως, ένας κλάδος που δεν συμμετέχει σε όλο αυτό το πάρτυ και δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό.
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν «βυθιστεί» και ο δείκτης Euro Stoxx έχει ενισχυθεί 15% από την αρχή του 2019, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Image
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν ευθέως την ΕΚΤ ότι τα αρνητικά επιτόκια (σ.σ.: αναφέρονται στο επιτόκιο που «χρεώνει» η ΕΚΤ για τις τράπεζες που τοποθετούν σε αυτήν τα αποθεματικά τους και αυτή τη στιγμή φθάνει στο -0,4%), αποτέλεσαν μία από τις αιτίες των μεγάλων προβλημάτων της Deutsche Bank.
Ήδη οι επικεφαλής κορυφαίων τραπεζών έχουν εκφραστεί δημοσίως ενάντια στην πολιτική της ΕΚΤ με τον Ralph Hamers, επικεφαλής της ING να δηλώνει ότι «δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Image
Πέραν όλων των άλλων θα πλήξει και την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
«Εάν θέλεις μία αποτελεσματική πολιτική τότε θα χρειάζεσαι έναν υγιή τραπεζικό κλάδο.
Εάν όμως θέτεις τόσα εμπόδια στις τράπεζες τότε η μείωση επιτοκίων είναι αντιπαραγωγική», προσθέτει ο Salman Ahmed, κορυφαίος αναλυτής της Lombard Odier Investment Management.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία το επιτόκιο καταθέσεων -0,4% που διατηρεί η ΕΚΤ κοστίζει στις ευρωπαϊκές τράπεζες το ποσό των επτά δισ. ευρώ ετησίως.
Πάντως η ίδια η ΕΚΤ αρνείται τις επικρίσεις με τον αντιπρόεδρό της Luis de Guindos να τονίζει σε δηλώσεις του ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις τράπεζες είναι εν γένει ουδέτερη.
Φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε το όλο ζήτημα, αλλά νομίζω ότι η αρνητική επίδραση εξαρτάται και από το διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης