Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί οι νέοι δασμοί του Trump θα ευνοήσουν τα κρατικά ομόλογα - Οι τρεις λόγοι

Γιατί οι νέοι δασμοί του Trump θα ευνοήσουν τα κρατικά ομόλογα - Οι τρεις λόγοι
Σε αντίθεση με τις μετοχές τα ομόλογα... πανηγυρίζουν με την επιθετική εμπορική πολιτική του Trump
Οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβάλλει ο Trump στην εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναταραχή στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, αλλά επηρεάζουν περισσότερο την αγορά ομολόγων για τρεις λόγους, με θετικό, όμως, τρόπο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Πρώτον, η βιομηχανική-μεταποιητική δραστηριότητα επηρεάζεται από τους δασμούς, επιβραδύνεται αισθητά και τα ομόλογα ακολουθούν αυτή την δραστηριότητα.

Στις αρχές του 2018 για παράδειγμα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με την επιβολή δασμών σε ηλιακά πάνελ και πλυντήρια made in China.
Η επίδραση της δασμολογικής πολιτικής επηρέασε αρνητικά τις επιχειρηματικές αποφάσεις.
Δεύτερον, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων κλονίζεται από την δασμολογική πολιτική, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ακολουθούν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη προς τις κρατικές αποφάσεις, και κατά συνέπεια, τις επενδύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο σχεδιασμού παραγωγής και προσλήψεων.
Η εμπιστοσύνη έκτοτε μειώθηκε κατακόρυφα.

Περισσότεροι φόροι ενδεχομένως να εντείνουν αυτή την τάση στην εμπιστοσύνη και να ρίξουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Τρίτον, η αβέβαιη δασμολογική πολιτική είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων το 2019 και ενδεχομένως περισσότερες το 2020.
Η απόκλιση αποδόσεων των 10ετών ομολόγων σε σύγκριση με τα επιτόκια της Fed εξακολουθεί να κυμαίνεται στις 35 μονάδες βάσης. Με άλλα λόγια έχει αυξηθεί η πιθανότητα πλήρους αντιστροφής της διάθεσης της Fed γι αμειώσεις έχει ενισχυθεί και έχει μειωθεί η τάση για «περιορισμένη μείωση επιτοκίων στο μέσο του κύκλου».

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Trump δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας έτσι τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στο άκουσμα αυτό, οι ευρωπαϊκές μετοχές με το άνοιγμα των αγορών, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του έτους με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικά χαμηλά επίπεδο του -0,529%.
Αυτό ακολούθησε την πτώση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 1,832% - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης