Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρούτσης: Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης

tags :
Βρούτσης: Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)
Την πολιτική βούληση να βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργείου Εργασίας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με την πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), Ρένα Μπαρδάνη και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών πολυεπίπεδης συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου και του ΣΕΠΕ με το ΕΛΙΝΥΑΕ.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μίας άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προσαρμογή του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) και την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών, προστασίας και πρόληψης.
«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση συναντήθηκα σήμερα με τη διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ, του πρώτου και πλέον επιτυχημένου εταιρικού θεσμού συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στη χώρα μας.
Η προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στην εργασία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά και από εδώ και πέρα θα έχουμε συχνή και πυκνή επαφή με το Ινστιτούτο.
Παράλληλα, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και εντατικοποιούμε τους ελέγχους σε επικίνδυνους χώρους εργασίας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε: «Κάνουμε σταθερά βήματα με έργα και συγκεκριμένα μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την ουσιαστική προστασία του πρωταρχικού δικαιώματος, της υγείας των εργαζομένων, και την εμπέδωση μίας νοοτροπίας πρόληψης και αποφυγής εργατικών ατυχημάτων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, καθώς και τη μεγάλη εμπειρία τους, σε στενή και δημιουργική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και το ΕΛΙΝΥΑΕ που τους εκπροσωπεί».
«Ο σεβασμός στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο για την ένταξη των εργοδοτών στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Η αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΛΙΝΥΑΕ, φορέα συνεργασίας αποκλειστικά των κοινωνικών εταίρων στο πεδίο της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, παρουσίασε το διαχρονικό έργο του Ινστιτούτου.
Επιπλέον, επισήμανε, ότι μετά την επιτυχή προσπάθεια αναδιάρθρωσής του, έχει ήδη εισέλθει σε μία νέα, δυναμική φάση καινοτόμου σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της ερευνητικής, επιστημονικής και τεχνικής στήριξης που παρέχει, ιδίως ως προς την πιστοποιημένη κατάρτιση εργαζομένων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας, την ανάπτυξη ψηφιακών πακέτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, την προώθηση συνεργασιών με ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς για την ανάπτυξη καλών πρακτικών αποτροπής του επαγγελματικού κινδύνου, κ.λπ.
«Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η πρωτοβουλία αυτή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, να μας καλέσει να έχουμε έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το ΕΛΙΝΥΑΕ, ο φορέας των κοινωνικών εταίρων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, αναπτύσσει εδώ και καιρό τεχνογνωσία και συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε η κ. Μπαρδάνη.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε άμεσα στην πολιτεία και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνώσεις και εμπειρίες και να συμβάλλουμε δυναμικά και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση σύγχρονων, καινοτόμων πολιτικών για την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Επίσης, παρουσιάσαμε στον κ. υπουργό το νέο λογότυπο του ΕΛΙΝΥΑΕ, που οριοθετεί μία νέα εποχή για τον οργανισμό και ζητήσαμε την υποστήριξη από το υπουργείο για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίας που διοργανώνει το ΕΛΙΝΥΑΕ με θέμα «Με το βλέμμα στο μέλλον», στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και για μία σειρά προσυνεδριακών συναντήσεων σε διάφορες πόλεις», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός, ήδη, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του.
Στη συνάντηση τέθηκαν, ακόμη, ζητήματα εφαρμογής της τρέχουσας Εθνικής Στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία 2016-2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης