Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν Απρίλιο 2019 αλλά την σαμπόταρε ο Στουρνάρας (ΤτΕ) για πολιτικούς λόγους

Αποκάλυψη: Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν Απρίλιο 2019 αλλά την σαμπόταρε ο Στουρνάρας (ΤτΕ) για πολιτικούς λόγους
Ο Στουρνάρας σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στην ΝΔ και σκόπιμα κράτησε πίσω τις αναβαθμίσεις της Ελλάδος.
Η πλήρης άρση των capital controls δηλαδή των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 λόγω της καταστροφικής εκείνη την περίοδο οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ… είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019.
Ωστόσο ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ αποφάσισε σχεδόν 25 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ να άρει και τυπικά τα capital controls.
Η κίνηση της ΤτΕ και του Στουρνάρα έχουν πολιτικά ελατήρια.

Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις.
Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls.
Η ΤτΕ είναι το θεσμικό όργανο που συ συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM αποφασίζουν για την πλήρη άρση των capital controls.
Και ενώ η Ελλάδα πληρούσε τις προϋποθέσεις εδώ και καιρό για την πλήρη άρση των capital controls – η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική για τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης – η ΤτΕ σκοπίμως δεν επέτρεπε την πλήρη άρση των capital controls.
Ο Στουρνάρας σχεδίασε με τέτοιο τρόπο την στρατηγική τους αφενός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις αφετέρου να πουλήσει εκδούλευση στην ΝΔ την νέα κυβέρνηση.
Βέβαια ο Στουρνάρας δεν τα κάνει όλα αυτά από πατριωτικά ιδεώδη.
Πουλάει την εκδούλευση κυρίως γιατί ποντάρει να ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ που εάν συμβεί θα είναι απαράδεκτο λάθος γιατί δεν μπορεί να αφήνει το πολιτικό σύστημα για 12 χρόνια τον ίδιο άνθρωπο σε μια θεσμική θέση.
Ο Στουρνάρας σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στην ΝΔ και σκόπιμα κράτησε πίσω τις αναβαθμίσεις της Ελλάδος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Στουρνάρας παίζει πολιτικά παιχνίδια, δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης αλλά δημόσιος υπάλληλος που έχει ένα στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

Οι επιτυχημένες προβλέψεις Στουρνάρα

-Να θυμίσουμε τα μέτρα για το χρέος που η ΤτΕ προέβλεπε μια δέσμη μέτρων και τελικώς επικυρώθηκαν από τους δανειστές και τα Eurogroup άλλα μέτρα;
-Να θυμίσουμε την εμμονή της ΤτΕ με την προληπτική πιστωτική γραμμή στην οποία έπεσε τελείως έξω και παρέσυρε λανθασμένα και την ΝΔ;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές του Στουρνάρα ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές Στουρνάρα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος εμπροσθοβαρώς;
Και πόσα άλλα…
Όμως ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ μπορεί και να κάνει λάθη και να προβαίνει σε λάθος προβλέψεις… εδώ τόσοι θεσμικοί παράγοντες έχουν υποπέσει σε λάθη γιατί όχι και ο Στουρνάρας;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης