Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -2,20% και τις 21.067,77 μονάδες ο Nikkei

tags :
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών εντάσεων - Στο -2,20% και τις 21.067,77 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,47% στις 26.886 μονάδες
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα Παρασκευή (2/8) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα τόσο στις ΗΠΑ με την Κίνα, όσο και στην Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,20% στις 21.067,77 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nippon Steel και SoftBank υποχώρησαν κατά -9,29% και -2,53% αντίστοιχα, ενώ πτώση σημείωσε και η μετοχή της Toyota, και συγκεκριμένα στο -2,30%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi υποχώρησε κατά -0,95% στις 1.998,13 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να υποχωρούν κατά -0,55% και -2,06% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο -0,30% και τις 6.768,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,47% στις 26.886 μονάδες, καθώς η μετοχή της Tencent υποχωρεί κατά -3,24%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -1,70% και τις 10.549,04 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -1,41% και τις 2.867,84 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,42% και τις 9.136,42 μονάδες.
Χθες (1/8) ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς της τάξεως του 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. με τη συγκεκριμένη απόφαση να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Μάλιστα, ο ίδιος διευκρίνησε ότι στη σχετική ενέργεια δε συμπεριλαμβάνονται τα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. στα οποία επιβλήθηκαν δασμοί 25% το προηγούμενο διάστημα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ότι «εδώ και δεκαετίες, η Κίνα μας εκμεταλλεύεται στο εμπόριο», προχθέτοντας ότι «ήρθε η στιγμή αυτό να σταματήσει».
«Οι αγορές κατρακυλούν μετά την απογοήτευση του Donald Trump αναφορικά με τις τεχνικές της Κίνας», σχολίασε ο Stephen Innes της VM Markets, προσθέτοντας ότι «λίγοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να βαδίσουν μπροστά από αυτόν τον οδοστρωτήρα».
Επιπλέον, η Ιαπωνία ανακοίνωσε νωρίτερα εντός της ημέρας ότι ενέκρινε την απομάκρυνση της Νότιας Κορέας από τη λίστα των ευνοημένων εμπορικών της εταίρων, μία εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει τις εμπροικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τη σημαντική πτώση άνω του -7% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump για το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +2,40% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,95 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,98% στα 55,02 δολ. ανά βαρέλι.
Οι δηλώσεις του Donald Trump για τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα οδήγησαν στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του πετρελαίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς μία νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβάδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, περιορίζοντας τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Αναφορικά με την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών ενέργειας του Price Futures Group, Phil Flynn, δήλωσε ότι «ενώ η Fed έκανε όλα όσα περίμενε η αγορά, η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η αγορά μετά τις δηλώσεις του προέδρου Jerome Powell, έδειξε ότι ήθελε περισσότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης