Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το σύστημα «tiered» της ΕΚΤ - Θα αυξήσει την κερδοφορία τους

tags :
Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες  το σύστημα «tiered» της ΕΚΤ - Θα αυξήσει την κερδοφορία τους
Moody’s: Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες  το σύστημα «tiered» της ΕΚΤ
Στις 25 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα σχέδια για ένα αποκαλούμενο «κλιμακωτό σύστημα» για τα αποθεματικά των τραπεζών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες.
Η εισαγωγή ενός κλιμακωτού συστήματος θα ήταν credit positive για τις τράπεζες της ευρωζώνης αναφέρει σε report του o οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς θα μείωνε τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουν, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου ότι θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της σε τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ένα κλιμακωτό σύστημα σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων που χρεώνει η ΕΚΤ, το οποίο είναι σήμερα -0,40%, θα αφορά ένα μόνο μέρος των μετρητών που κατατίθεται σε αυτήν, ενώ το υπόλοιπο θα επωφελείται από λιγότερο τιμωρητικές προϋποθέσεις (το βασικό ποσοστό αναχρηματοδότησης της ζώνης του ευρώ είναι σήμερα 0%).
Δεδομένης της πιθανότητας να διατηρήσει μια ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής και την εξέλιξη των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, η ΕΚΤ μπορεί να θεωρήσει ότι απαιτείται χαμηλότερη χρέωση για μετρητά που κατατίθενται στα ταμεία της, για να μετριαστεί η επίπτωση στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ωστόσο, είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να μετρηθεί η επίδραση που θα μπορούσε να έχει ένα κλιμακωτό σύστημα χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό του.
 Οι τράπεζες της ευρωζώνης διέθεταν περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας στην ΕΚΤ στο τέλος του 2018, δημιουργώντας περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους με αρνητικό επιτόκιο -0,40%.
Η εισαγωγή ενός κλιμακωτού συστήματος θα μπορούσε να συνεπάγεται εξοικονόμηση σημαντικών εξόδων από τις τράπεζες, ιδίως από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, των οποίων η κατοχή ρευστότητας υπερβαίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% της συνολικής ρευστότητας που διατίθεται στην ΕΚΤ.

Image

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες από τις χώρες του νότου θα ωφεληθούν σε μικρότερο βαθμό επειδή δεν είναι μεγάλοι κάτοχοι καταθέσεων.
Ωστόσο, αποκομίζουν φθηνά χρήματα από τα μεγάλα δάνειά τους με κεφάλαια μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO) και θα συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα TLTRO (TLTRO III) τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η Ιαπωνία έχει ήδη κλιμακωτά συστήματα και τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν ανάλογα με τις προσεγγίσεις των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών.
Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει ορίσει όρια απαλλαγής για τα επιτόκια καταθέσεων ως ένα πολλαπλάσιο των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, εν τω μεταξύ, εφαρμόζει σύστημα τριετούς αποζημίωσης (-0,1%, 0% και 0,1%), στο οποίο το ποσοστό των καταθέσεων που υπόκεινται σε αρνητικούς συντελεστές είναι μικρό ποσοστό, αλλά επαρκεί για να μεγιστοποιηθεί η επίπτωση στις τιμές άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης