Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Λάθος της Fed η μείωση επιτοκίων – Στο 55% η πιθανότητα μίας νέας τον Σεπτέμβριο

Goldman Sachs: Λάθος της Fed η μείωση επιτοκίων – Στο 55% η πιθανότητα μίας νέας τον Σεπτέμβριο
Σταθερά αρνητική στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, παραμένει η Goldman Sachs
Σταθερά αντίθετη στις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed παραμένει η Goldman Sachs, αν και εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες που φθάνουν το 55% για μία νέα μείωση τον Σεπτέμβριο 2019.
Σε ανάλυσή του, μετά την ανακοίνωση της Fed στις 31 Ιουλίου 2019, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, τονίζει ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε ελάχιστη ανάγκη για μία τέτοια κίνηση».
Όπως αναφέρει βάσει των ερευνών που έχει πραγματοποιήσει η ίδια η Goldman Sachs η αβεβαιότητα για την οικονομία δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι προοπτικές για τις κεφαλαιακές δαπάνες των επιχειρήσεων είναι θετικές.
«Η «προληπτικές μειώσεις» επιτοκίων δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο είναι η υποχώρηση των κινδύνων χαλάρωσης της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή μία μη αναγκαία μείωση επιτοκίων αφαιρεί από μία κεντρική τράπεζα τη δυνατότητα να αντιδράσει με ορθό τρόπο όταν υπάρχει ανάγκη», προσθέτει ο Chris Rupkey, αναλυτής της Goldman Sachs.
Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος, όμως, παρά τις δικές του αντιρρήσεις τονίζει ότι υπάρχουν πιθανότητες 55% για μία νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, 5% για μείωση κατά 50 μονάδες βάσεις και ένα 40% για διατήρηση σταθερών των επιτοκίων.

Αναλύοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, μετά τη χθεσινή (31/7) απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων, ο Hatzius υποστηρίζει ότι «υπήρχε σαφής ένδειξη ότι η Fed εξετάζει μία νέα μείωση επιτοκίων.
Απλά τα μέλη της διοίκησης της Fed δεν αποκαλύπτουν το timing, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει κάποια περιθώρια ελιγμών στην τράπεζα.
Τέλος ο Powell, απαντώντας στην ερώτηση που προκαλεί φόβο ανάμεσα στους traders: «τι είναι αυτό που θα οδηγούσε σε μία δεύτερη μείωση επιτοκίων;», η Goldman Sachs απαντά ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, σημαντική αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% και υποχώρηση των εμπορικών εντάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης