Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αντίδραση των αγορών στη μείωση επιτοκίου από τη Fed μέσα από 5 γραφήματα - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

tags :
Η αντίδραση των αγορών στη μείωση επιτοκίου από τη Fed μέσα από 5 γραφήματα - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Αρχικά οι δείκτες της Wall Street υποχωρούσαν 2%, ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά, όταν ο Powell δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια νέα μείωση στα επιτόκια
Την αντίδραση των αγορών στην απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% καταγράφει το Bloomberg, μέσα από πέντε γραφήματα.
Η Fed μείωσε τα βασικά της επιτόκια παρέμβασης κατά 0,25% από τη ζώνη του 2,25% με 2,50%,  στο 2% με 2,25%, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια.
Ωστόσο η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, η Wall υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η μείωση ήταν πολιτική και όχι νομισματική απόφαση, ενώ τα σημάδια κόπωσης σε αμερικανική οικονομία και εταιρίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.
 
Άλμα στο δολάριο

Το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη του, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε κατά της επέκτασης ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Image

Υποχωρούν οι μετοχές και τα ομόλογα

Αρχικά οι δείκτες της Wall Street υποχωρούσαν 2%, ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά, όταν ο Powell δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια νέα μείωση στα επιτόκια.
Πιέσεις δέχθηκαν και τα αμερικανικά ομόλογα.
«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ενδεχομένως να αισθάνονται απογοήτευση, καθώς η Fed δεν δεσμεύθηκε για επιθετική μείωση των επιτοκίων, σχολιάζει ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής Ασίας Ειρηνικού στην JPMorgan Asset Management.
Σύμφωνα με τον Alvin Liew, επικεφαλής οικονομολόγος στην UOB, η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μια νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Image

Image

Image

Πιέσεις και στην Ασία

Στην Ασία, οι μετοχές υποχώρησαν λιγότερο έναντι της Wall Street, με τις μετοχές στην Ιαπωνία να βρίσκουν στήριξη στην υποχώρηση του γεν,
Ωστόσο ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού «δοκιμάζει» τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, με την τάση να παραμένει πτωτική.

Image


Η Fed πέτυχε το… ανεπιθύμητο – Ισχυροποίησε το δολάριο και έριξε τη Wall Street

Ένα ισχυρότερο δολάριο και μια πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων δεν ήταν πιθανότατα αυτό που οι ιθύνοντες της Federal Reserve είχαν στο νου τους όταν αποφάσιζαν για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.
Αλλά αυτό που ξεχώρισε την Τετάρτη, μαζί με την πτώση της αγοράς, ήταν ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν ήταν πεπεισμένοι για την ανάγκη να ξεκινήσουν έναν πλήρη γύρο χαλάρωσης, περιγράφοντας τη χαλάρωση ως "προσαρμογή στο μέσο του κύκλου".
"Οι αγορές είχαν τιμολογήσει μία, δύο ή και τρεις περικοπές του βασικού επιτοκίου της Fed, με αποτέλεσμα το τέχνασμα της Fed να σηματοδοτήσει τη διόρθωση", δήλωσε ο Christopher Smart, επικεφαλής του Ινστιτούτου επενδύσεων Barings.
Πράγματι, αν ο Powell είχε υποδείξει ότι η Fed ετοιμάζει βαθύτερες περικοπές, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει προκαλέσει φόβους ότι η οικονομία είναι πολύ ασθενέστερη από ό, τι δείχνουν τα τρέχοντα δεδομένα, είπε ο Smart.
Η περιγραφή της απόφασης ως προσαρμογή στο μέσο κύκλο και όχι απαραίτητα ως έναρξη μιας μακράς σειράς περικοπών των επιτοκίων από τον Powell ήρθε σε άμεση αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για συνεχιζόμενες περικοπές κατά το υπόλοιπο του έτους", δήλωσε ο Chris Gaffney, πρόεδρος των παγκόσμιων αγορών στην TIAA Bank.
Έτσι ήρθε και το ράλι στο δολάριο.
Και ένα ισχυρότερο δολάριο σφίγγει τις οικονομικές συνθήκες και επηρεάζει τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Πράγματι, το ράλι δολαρίου θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει συνεχή πηγή πίεσης για άλλα περιουσιακά στοιχεία, πιέζοντας τα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η ανεπιθύμητη δύναμη του δολαρίου είναι μεγάλη για τους επενδυτές, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται επίσης σε κατάσταση χαλάρωσης - ένα σκηνικό που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να υποστηρίξουν ότι οι χαλαρότερες πολιτικές από τις νομισματικές αρχές του κόσμου είναι απίθανο να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα «πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική και το δολάριο που είναι πολύ ισχυρό», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής της  Independent Advisor Alliance.
"Θεωρητικά, τα επιτόκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν το τελευταίο πρόβλημα, αλλά στην πράξη θα είναι αναποτελεσματικά επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλαρώνουν επίσης την πολιτική τους ταχύτερα - αν όχι ταχύτερα - από την Fed."
Στην ιδανική περίπτωση, μια χαλάρωση της Fed αναμένεται να οδηγήσει σε μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων, με τις αποδόσεις των Treasurys με μεγαλύτερη διάρκεια να αυξάνονται από τις προσδοκίες για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Αυτό όμως δεν συνέβη.
Όπως και σε άλλες αντιδράσεις στην αγορά, μπορεί να υπήρχε ένα στοιχείο "αγοράζοντας τη φήμη, και πούλα στο γεγονός".
Αλλά με όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν πρόσθετα κίνητρα στους επόμενους μήνες, να συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων, ο χρυσός θα πρέπει να συνεχίσει να προτιμάται ως επένδυση για επενδυτές που θέλουν αποδόσεις.

IIF, Goldman Sachs: Οι αγορές να χαλαρώσουν διότι η Fed δεν έχει τελειώσει με τις μειώσεις επιτοκίων

Νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed βλέπουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, Robin Brooks, αλλά και οι αναλυτές της Goldman Sachs, συστήνοντας στους επενδυτές να… χαλαρώσουν και να μην παρερμηνεύουν τις ανακοινώσεις του Jerome Powell.
Ειδικότερα, ο Brooks επισημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει με τις μειώσεις των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο Powell υποστήριξε ότι δεν ανοίγει νέων κύκλος νομισματικής χαλάρωσης.
«Πιστεύω ότι η προσαρμογή στα μέσα του κύκλου που επικαλέστηκε ο πρόεδρος (της Fed) Powell είναι σημαντική.
Οι προσαρμογές στα μέσα κύκλου που είδαμε το '95 και '98 ήταν 75 μονάδες βάσεις κάθε έτος, δηλ. τρεις μειώσεις επιτοκίων το κάθε έτος.
Και πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό που η αγορά περίμενε ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης» δήλωσε στο CNBC ο Brooks και συμπλήρωσε ότι τα σχόλια του Powell δεν είναι τόσο hawkish όσο πιστεύουν οι αγορές.
«Πιστεύω ότι οι αγορές πρέπει να χαλαρώσουν λίγο και ότι το βασικό μήνυμα είναι περισσότερο hawkish ότι οι αγορές θεωρούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο Brooks δεν είναι ο μόνος οικονομολόγος που εκτιμά ότι η Fed ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs βλέπει 80% πιθανότητες για νέα μείωση επιτοκίων εντός του 2019.
«Οι αγορές περίμεναν μεγαλύτερο κύκλο μείωσης των επιτοκίων και ερμήνευσαν τα σχόλια του Powell σαν κάτι… hawkish» επισημαίνεται στην ανάλυση με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα σχόλια του Powell είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες τους ότι η χαλάρωση θα τελειώσεις με ακόμα μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι η Fed μείωσε χθες τα επιτόκια (κατά 25 μονάδες βάσης) για πρώτη φορά μετά το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης