Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο «γόρδιος δεσμός» της Εθνικής Ασφαλιστικής - Η πρόταση του Μιλτιάδη Νεκτάριου

Ο «γόρδιος δεσμός» της Εθνικής Ασφαλιστικής - Η πρόταση του Μιλτιάδη Νεκτάριου
Συμπρακτικό σχήμα για την Εθνική Ασφαλιστική προτείνει ο Μιλτιάδης Νεκτάριος
Παρέμβαση ώστε να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο τη μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αλλά και την παραμονή της σε ελληνικό έλεγχο μέσα από ένα συμπρακτικό σχήμα, έκανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά και από τους καλούς γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος, Μιλτιάδης Νεκτάριος.
Η πρόταση του κ. Νεκτάριου, ο οποίος φέρεται και ως φαβορί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, έρχεται ως «σωσίβιο» μετά τις τρεις άκαρπες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, αλλά και της απομάκρυνσης του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου ΝΝ, όπως έχει αποκαλύψει το ΒΝ στις 23 Ιουλίου, από κάθε διαγωνιστική διαδικασία (διαβάστε ΕΔΩ).
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, γνώστης του ασφαλιστικού συστήματος (με επιτυχημένη πορεία στην διοίκηση του ΙΚΑ κατά την περίοδο 2000-2004, όπου έβαλε τις βάσεις για την μηχανοργάνωση του συστήματος, το οποίο στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθούν στη συνέχεια οι απάτες με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τις διπλές συντάξεις, κλπ, αλλά και από τη θητεία του στην ιδιωτική ασφάλιση ως προέδρου της International Life την περίοδο 2011-13) επισημαίνει οτι η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποτελεί μια από τις πιο υπανάπτυκτες αγορές στον αναπτυγμένο κόσμο.
Το μέσο ποσοστό ασφαλίστρων προς το ΑΕΠ για τις αναπτυγμένες χώρες είναι στο 7,7% ενώ για τις αναπτυσσόμενες στο 3%.
Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,3%.
Όσον αφορά τον δείκτη σταθμισμένης ασφαλιστικής διείσδυσης (BRIP: Benchmark Ratio of Insurance Penetration), αυτός είναι 1,23 για τις αναπτυγμένες χώρες και 1,12 για τις αναπτυσσόμενες, ενώ για την Ελλάδα είναι μόνο 0,38, γεγονός που σηματοδοτεί την μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς σε σχέση με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Αναφορικά με την Εθνική Ασφαλιστική, σε άρθρο του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα σημείωνε ότι στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχουν εκπονηθεί εφαρμοστικές μελέτες για σχήματα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στους παραπάνω τομείς.
Τα ΣΔΙΤ θα συγκροτηθούν ανά τομέα ως εξής: (α) Συντάξεις: ΕΦΚΑ – Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, Ιδιωτική Ασφάλιση, (β) Υγεία: ΕΟΠΥΥ – Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, Ιδιωτική Ασφάλιση, (γ) Αγροτικές Ασφαλίσεις: ΕΛΓΑ – Ιδιωτική Ασφάλιση, και (δ) Φυσικές καταστροφές: ΟΑΣΠ (διεύρυνση αντικειμένου) – Ιδιωτική Ασφάλιση.
Οι εν λόγω Συμπράξεις θα δημιουργήσουν νέες ασφαλιστικές εργασίες που θα οδηγήσουν σταδιακά τον δείκτη «ασφάλιστρα/ΑΕΠ» από το 2% (τα τελευταία 30 χρόνια) σε ποσοστά μεγαλύτερα του 5%.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση των προτεινόμενων Συμπράξεων, που θα έχουν θεαματικές βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αποτελεί η παραμονή υπό ελληνικό έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Market Leader), διότι μόνο αυτή μπορεί να σχεδιάσει και να συντονίσει τις διαδικασίες υλοποίησης των εν λόγω Συμπράξεων, από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς.
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ήδη γίνει τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η παρακάτω πρόταση στοχεύει, αφενός, στη διατήρηση του ελληνικού ελέγχου στην Εθνική Ασφαλιστική και, αφετέρου, στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την μητρική Εθνική Τράπεζα.
Προτείνονται τα εξής: (α) εκπόνηση 5ετούς Business Plan, (β) πώληση του 30% των μετοχών σε ομάδα επενδυτών ελληνικών συμφερόντων, (γ) η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 20% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική, (δ) στο πρώτο έτος η εταιρεία εγκαθιστά την πιο προηγμένη διεθνώς ψηφιακή υποδομή τόσο στην εσωτερική οργάνωση όσο και στα δίκτυα πωλήσεων, (ε) το δεύτερο έτος η Εθνική Ασφαλιστική εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στην περίπτωση αυτή η Εθνική Τράπεζα θα έχει πολύ περισσότερα κεφαλαιακά οφέλη (σε σχέση με την κατευθείαν πώληση) και, επίσης, θα εξασφαλίσει στο διηνεκές μεγάλες ασφαλιστικές προμήθειες μέσα από την εφαρμογή ενός καινοτόμου Προγράμματος Bankassurance.
Η ετήσια απόδοση για τους μετόχους θα κινείται μεταξύ 12% και 15%.
Αυτό θα γίνει εφικτό με την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση, καθώς και την κατάργηση του οιονεί δημόσιου χαρακτήρα που ενέχει ο υφιστάμενος τρόπος διοίκησης και λειτουργίας της εταιρείας.
Εφόσον δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη, από την πρώτη ημέρα η Εθνική Ασφαλιστική θα αναλάβει ενεργό ρόλο για την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση των προτεινόμενων ΣΔΙΤ.
Στη ραγδαία ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς που θα προκύψει θα συμμετέχουν και οι μεγάλες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες, προς ικανοποίηση των αλλοδαπών μετόχων που ποτέ δεν είχαν μέχρι σήμερα στοιχειώδεις αποδόσεις στις επενδύσεις τους.
Τα γενικότερα οφέλη από τις παραπάνω προτάσεις θα είναι: (α) η μετάβαση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από την φάση της υπανάπτυξης στην κατάσταση της αναπτυσσόμενης ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, (β) η ραγδαία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες στους τομείς των συντάξεων, της υγείας, των αγροτικών ασφαλίσεων, καθώς και την προστασία τους για περιουσιακές ζημιές από φυσικές καταστροφές, (γ) ο διπλασιασμός των θέσεων εργασίας τόσο στις διοικητικές θέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και στα δίκτυα πωλήσεων, και (δ) η μηδενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για όλες τις προαναφερόμενες ενέργειες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης