Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η FED μείωσε τα επιτόκια 0,25% στο 2% - 2,25%.... απογοήτευση για τις αγορές – Σε οριακά επίπεδα η φούσκα

Η FED μείωσε τα επιτόκια 0,25% στο 2% - 2,25%....  απογοήτευση για τις αγορές – Σε οριακά επίπεδα η φούσκα
Η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, η Wall υποχώρησε, οι επενδυτές θεωρούν ότι η μείωση ήταν πολιτική και όχι νομισματική απόφαση
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε στις 31 Ιουλίου 2019 - μετά από 10 χρόνια - τα βασικά της επιτόκια παρέμβασης κατά 0,25% από την ζώνη του 2,25% με 2,50% που ήταν αναπροσαρμόστηκαν στο 2% με 2,25%.
Ωστόσο η αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, η Wall υποχώρησε, οι επενδυτές θεωρούν ότι η μείωση ήταν πολιτική και όχι νομισματική απόφαση ενώ τα σημάδια κόπωσης σε αμερικανική οικονομία και εταιρίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Η ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% - αρνητικά επιτόκια – και θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έκαναν στροφή 180 μοιρών και άλλα ανέφεραν πριν μήνες όταν ενθουσιωδώς αναφέρονταν στην αύξηση των επιτοκίων και στην νομισματική σύσφιξη μέσω της σταδιακής απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πριν λίγους μήνες οι κεντρικές τράπεζες υποστήριζαν ότι οι οικονομίες βαίνουν καλώς, οι αγορές βαίνουν καλώς οπότε ήρθε η στιγμή της αλλαγής στην νομισματική πολιτική.
Ξαφνικά και με το πρόσχημα τον εμπορικό πόλεμο Κίνας με Trump τον αμερικανό Πρόεδρο, με αφορμή δήθεν την Ιταλία ή εσχάτως την επιβράδυνση στην Γερμανία και προφανώς με προσχηματική αφορμή τις αποκλίσεις στον πληθωρισμό ξαφνικά οι κεντρικές τράπεζες αποδείχθηκαν ότι είχαν πέσει εντελώς λάθος στις προβλέψεις τους.
Αντί τα επιτόκια να αυξάνονται σταδιακά – ένδειξη οικονομικής ευημερίας – τα επιτόκια ξανά αρχίζουν να μειώνονται.
Όμως κανείς δεν λέει τελικώς οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν στις προβλέψεις τους ή απλά είναι 100% χειραγωγούμενες από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους;
Η FED αυτοαναιρέθηκε επειδή ο Trump πιέζει για μειώσεις στα επιτόκια με ένα στόχο να διατηρηθεί η φούσκα της Wall φουσκωμένη.
Η ΕΚΤ από την άλλη δεν μπορεί να επικαλεστεί την Κίνα οι εμπορικές δραστηριότητες ΕΕ και Κίνας δεν έχουν ουσιωδώς αλλάξει παρ΄ όλα αυτά λόγω Γερμανίας και υπό τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης άρον – άρον η ΕΚΤ άλλαξε ρότα και θα μειώσει τα επιτόκια και θα ανακοινώσει νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης 18 δισεκ ευρώ μηνιαίως.
Στην Wall χωρίς καμία αμφιβολία έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο μπαλόνι γεμάτο αέρα.
Μόνο το 2019 οι επαναγορές ιδίων μετοχών, η βασική αιτία που συντηρεί στα επίπεδα αυτά την Wall, έφθασε στο 1 τρισεκ. δολάρια.
Οι εταιρίες δαπάνησαν 1 τρισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την χρηματιστηριακή τους αξία.
Αυτό και εάν ονομάζεται φούσκα.
Η ΕΚΤ δημιούργησε μια ακόμη χειρότερη φούσκα, στον πανικό της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους κατασκεύασε μια ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη οικονομική στρέβλωση στην παγκόσμια ιστορία.
Ποια είναι αυτή;
Δεν είναι δυνατό 156 ομόλογα της ευρωζώνης να έχουν αρνητικό επιτόκιο, είναι παραλογισμός.
Δεν έχουν καμία λογική τα επιτόκια των ομολόγων στην ευρωζώνη και όλα αυτά τα προκάλεσε η ΕΚΤ και η ποσοτική χαλάρωση που ξανάρχεται στο επίκεντρο.
Οι κεντρικές τράπεζες αντί να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες συγκαλύπτουν την αδράνεια με την νομισματική πολιτική.
Οι μειώσεις των επιτοκίων, η ποσοτική χαλάρωση, οι αγορές κρατικών ομολόγων, εταιρικών από τις κεντρικές τράπεζες και ενίοτε μετοχές δεν είναι τίποτε άλλο από μια τοξική αποτυχία.
Οι κεντρικές τράπεζες λάθος ρόλο διαδραματίζουν.
Δεν είναι ο σκοπός τους να κρατούν υψηλά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Τι ανακοίνωσε η FED

Στην ανακοίνωση της FED αναφέρεται ότι «οι πληροφορίες που ελήφθησαν από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούνιο 2019 δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Η ενίσχυση των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό.
Αν και ο ρυθμός ενίσχυσης των δαπανών των νοικοκυριών έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους, η ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου ήταν ήπια.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων στις οικονομικές προοπτικές καθώς και στις μειωμένες πιέσεις του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 2% - 2,25%.
Η δράση αυτή υποστηρίζει την άποψη της επιτροπής ότι οι πιο πιθανές εξελίξεις είναι η διαρκής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός κοντά στο συμμετρικό στόχο 2%, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές παραμένουν.
Καθώς η επιτροπή εξετάζει τη μελλοντική πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της εισερχόμενης πληροφόρησης για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργεί κατάλληλα για να διατηρήσει την επέκταση, με ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στην συμμετρικό στόχο 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Η αξιολόγηση αυτή θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη μείωση των συνολικών τίτλων που κατέχει τον Αύγουστο, δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι αναφέρθηκε προηγουμένως».

Powell: Σε τόνωση του πληθωρισμού αποσκοπεί η μείωση των επιτοκίων – Αδύναμη η παγκόσμια ανάπτυξη

Την ανάγκη σταθεροποίησης του πληθωρισμού της αμερικανικής οικονομίας γύρω από τον στόχο του 2% μέσω της μείωσης των επιτοκίων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, στον απόηχο της απόφασης για μείωση του εύρους επιτοκίων στο 2%-2,25%.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις συνέπειες των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και εταίρων, αλλά και τον επίμονο υποτονικό πληθωρισμό, τόσο εγχώρια όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ γενικότερα, χαρακτήρισε «θετικές» τις προοπτικές, ενώ απέδωσε τις ικανοποιητικές επιδόσεις και τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed.
«Υπήρξαν αρνητικά και θετικά γεγονότα από τον Ιούνιο (σσ: όταν πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη συνεδρίαση της FOMC).
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο ήταν κοντά στις προβλέψεις, όταν στην Ευρώπη και την Κίνα απογοήτευσε. (…)
Θα παρακολουθούμε στενά την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη», είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ακόμη σημαντικότερο, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή μείωση επιτοκίων αποτελεί μία «προσαρμογή στο μέσο του οικονομικού κύκλου» και όχι αρχή για έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχισθεί προσεχώς, ενώ, χωρίς να κατονομάσει τον πρόεδρο Donald Trump, ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις «δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη» από τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης