Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Τιτάνα – Θετικές προσδοκίες για Ελλάδα λόγω νέου φορολογικού

tags :
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Τιτάνα – Θετικές προσδοκίες για Ελλάδα λόγω νέου φορολογικού
Αύξηση λόγω λογιστικού προτύπου 16 σημείωσε ο καθαρός δανεισμός της Τιτάν – Οι αυξημένες αποσβέσεις επηρέασαν τα κέρδη
Την κερδοφορία αλλά και συνολικά τον ισολογισμό του ομίλου Τιτάν συνεχίζουν να στηρίζουν οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, αλλά και όπως τόνισε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Η οικονομία είναι ισχυρή και η αγορά εύρωστη με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες να συνεχίζουν τη δυναμική τους πορεία, με όλα τα προϊόντα να αυξάνουν τις πωλήσεις πλην της ιπτάμενης τέφρας.
Λόγω και του ισχυρού δολαρίου τα περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται ενισχυμένα (κτήρια, εξοπλισμός κ.α.) στα 1,7 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ στο προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
Η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών έκανε εκτενή αναφορά στην εισαγωγή της Titan Cement International στο Euronext τονίζοντας πως τώρα η προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας του squeeze out των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν.
Όπως τονίστηκε η νέα εισαγωγή δεν αλλάζει κάτι στη λειτουργία του ομίλου, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να διευρύνει τα σύνορα και τις πηγές χρηματοδότησης βελτιώνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια τόσο στις διεθνείς ομολογιακές αγορές όσο και στις τράπεζες του εξωτερικού με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια.
Στο πρώτο εξάμηνο και σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 67 εκατ. ευρώ αλλά τα 57 εκατ. ευρώ αφορούν στην εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 16.
Ωστόσο, ο όμιλος κατάφερε να δημιουργήσει υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές στο πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού, ενώ αν και κατάφερε να κρατήσει τα EBITDA στα ίδια με τα περσινά επίπεδα τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κυρίως λόγω των αυξημένων αποσβέσεων και των υψηλότερων ζημιών από συναλλαγματικές διαφορές.
Η διοίκηση τόνισε πως αν το δεύτερο τρίμηνο δεν ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για βελτίωση στα λειτουργικά αποτελέσματα στο σύνολο του έτους.
Η δυναμική στις ΗΠΑ εξακολουθεί να στηρίζει τον όμιλο με τα EBITDA να είναι στα υψηλότερα σχεδόν επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.
Στην Ελλάδα η διοίκηση περιμένει από τα μέτρα της κυβέρνησης αύξηση της ζήτησης και εκτιμά ότι θα βελτιωθούν οι προοπτικές το 2020 και το 2021.
Στην Ανατολική Μεσόγειο η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 30% στο σύνολο του 2019 αλλά η διοίκηση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες στην περιοχή.
Εστιάζει στην αύξηση των τιμών και στη μείωση του κόστους.
Στο δεύτερο τρίμηνο είχε αρνητικό EBITDA κατά 5 εκατ. ευρώ από την περιοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης