Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σημαντικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αξιολογήσεις των χωρών της ΚΑ Ευρώπης

Scope: Σημαντικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αξιολογήσεις των χωρών της ΚΑ Ευρώπης
Σχόλιο της Scope Ratings για τις χώρες Κεντρικής και Ανατολής Ευρώπης 
Τα κράτη - μέλη EE της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν πιθανή μείωση επενδύσεων κατά την περίοδο 2021-2027, με αποτέλεσμα η βαρύτητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων να αυξάνεται για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Περισσότεροι από το ήμισυ του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, αξίας 461 δισ. ευρώ, διοχετεύονται μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την προώθηση της οικονομικής βιωσιμότητας, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της καινοτομίας στην ΕΕ.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιπροσωπεύουν από κοινού το ήμισυ περίπου αυτού του ποσού.
Η χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020, που εκτιμάται ως ποσοστό του ΑΕΠ του 2018, κυμαίνεται από 8,6% για τη Σλοβενία έως και 20,8% για την Κροατία.
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν νέο προϋπολογισμό 2021-2027 έχει δύο μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα κριτήρια που πρέπει να συμπεριληφθούν στους κανόνες χρηματοδότησης για το 2021-2027, με βάση μετρήσεις που περιλαμβάνουν την απασχόληση των νέων, την ένταξη των μεταναστών, την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση.
Δεύτερον, η πρόταση της Κομισιόν αναλαμβάνει την πλήρη απώλεια των συνεισφορών του προϋπολογισμού της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η συνεισφορά στον προϋπολογισμό 2014-20 αναμένεται να είναι περίπου 12% του συνόλου, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
Σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2020, αυτές οι συνδυασμένες αλλαγές θα συνεπαγόταν μείωση περίπου 35,5 δισ. ευρώ στην χρηματοδότηση της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αύξηση της χρηματοδότησης για τη νότια περιφέρεια -π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος- κατά 5,3 δισ. ευρώ. (…)
Η εμπειρία από την περίοδο χρηματοδότησης της ΕΕ 2014-2020 δείχνει ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να είναι η πιο επιτυχημένη στην εφαρμογή των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
«Η απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΕ αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι τα κεφάλαια αυτά αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, τη διακυβέρνηση και τις διοικητικές δυνατότητες των κυβερνήσεων να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους πόρους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης