Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρνητικά επιτόκια σε όλες τις εκδόσεις εντόκων προσεχώς – Η παράδοξη κανονικότητα θα οδηγήσει το 10ετές στο 1,20% - 0,80% έως τέλος 2020

Αρνητικά επιτόκια σε όλες τις εκδόσεις εντόκων προσεχώς – Η παράδοξη κανονικότητα θα οδηγήσει το 10ετές στο 1,20% - 0,80% έως τέλος 2020
Το σκουπίδι που έγινε χρυσάφι – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 42% αρχές 2012 στο 2,03% με προοπτική 1,20% με 0,80%
Τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια έχουν υποχωρήσει στο 0,15% με προοπτική σε βάθος μηνών η Ελλάδα να δανείζεται σε όλα τα έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο.
Εν τω μεταξύ η παράδοξη κανονικότητα που επιχειρείται μέσω της στρεβλωμένης ποσοτικής χαλάρωσης θα επιδράσει στο μέλλον και στα ελληνικά ομόλογα.
Το ελληνικό 10ετές με τρέχουσα απόδοση 2,03% θα βρεθεί τέλος του 2020 στο 1,20% με 0,80%.
Υπό την αίρεση ότι το spread – διαφορά απόδοσης ομολόγων – θα διατηρηθεί σε ένα λογικό επίπεδο.
Η Κύπρος π.χ. ήδη έχει απόδοση στο 10ετές στο 0,59% ενώ είχε δανειστεί στο 2,5%.
Η επιθετική μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα, ωστόσο θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη στο μέλλον για τις ελληνικές τράπεζες.
Για την ώρα οι ελληνικές τράπεζες γράφουν ακόμη έκτακτα κέρδη από την μικρή έκθεση που έχουν στα ελληνικά ομόλογα αλλά στο μέλλον τα περιθώρια κέρδους από μη επαναλαμβανόμενα έσοδα θα μειωθούν αισθητά.

Το σκουπίδι που έγινε χρυσάφι – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 42% αρχές 2012 στο 2,03% με προοπτική 1,20% με 0,80%

Τι συνέβη και το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 42% που είναι το ιστορικό υψηλό στις αποδόσεις και υποδήλωναν χρεοκοπία έφθασε στο 2,03% στις 31 Ιουλίου 2019;
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν σε βάθος 1,5 έτους και εφόσον η Ελλάδα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – προϋπόθεση να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον ΒΒΒ- από τους οίκους αξιολόγησης – το 10ετές ελληνικό ομόλογο να υποχωρήσει στο 0,80%.
Εάν δει κανείς την μεγάλη διαδρομή
Ιανουάριος 2012 απόδοση 42% ιστορικό υψηλό απόδοσης όλων των εποχών
Ιούλιος 2012 απόδοση 10ετούς ομολόγου 27%
Ιούλιος 2013 απόδοση 10ετούς ομολόγου 12%
Ιούλιος 2014 απόδοση 10ετούς ομολόγου 6%
Ιούλιος 2015 απόδοση 10ετούς ομολόγου 15%
Ιούλιος 2016 απόδοση 10ετούς ομολόγου 8%
Ιούλιος 2017 απόδοση 10ετούς ομολόγου 6%
Ιούλιος 2018 απόδοση 10ετούς ομολόγου 4%
Μάιος 2019 απόδοση 10ετούς ομολόγου 2,83%
Τέλη Ιουλίου 2019 απόδοση 10ετούς ομολόγου 2,03%
Τέλη του 2020 απόδοση 1,20% έως 0,80%
Η διαδρομή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς είναι από την κόλαση στον παράδεισο.
Από τα σκουπίδια στον χρυσό.
Εάν ένας επενδυτής αγόραζε στα ιστορικά χαμηλά τιμών στα ελληνικά ομόλογα σε ένα υποθετικό σενάριο και πουλούσε σήμερα θα είχε απόδοση 550%.
Το 2015 με την έλευση ΣΥΡΙΖΑ και τους πειραματισμούς της τότε κυβέρνησης προκλήθηκε ξανά χάος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο έκτοτε και λόγω του τρίτου μνημονίου έχει υπάρξει συνεχής αποκλιμάκωση χωρίς αυτή η πορεία να ανακοπεί από το Καλοκαίρι του 2016.
Με ρεαλιστικά κριτήρια οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι της μεγάλης βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων ήταν
1)Το τρίτο μνημόνιο και η απόφαση του Eurogroup τον Αύγουστο του 2018 να θεσπίσει μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ποσοστό συμμετοχής στην βελτίωση 50%
2)Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που ναι μεν τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν αλλά οι αλληλοεπιδράσεις στις αγορές είναι εμφανείς.
Ποσοστό συμμετοχής στην βελτίωση 40%
3)Η αλλαγή της κυβέρνησης και η έλευση της ΝΔ στην εξουσία.
Ποσοστό συμμετοχής στην βελτίωση 10%.
Μπορεί τα μέτρα προστασίας για τους ομολογιούχους το αγγλικό δίκαιο, οι ρήτρες συλλογικής δράσης και βεβαίως τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έως το 2032 να επέδρασαν στην μείωση του ρίσκου χώρας και στην πτώση των αποδόσεων… ωστόσο εσχάτως ο βασικός καταλύτης είναι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινωθεί 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 1,20% με αναλογική μείωση σε Ιταλικά και Πορτογαλικά ομόλογα.
Ταυτόχρονα εάν η Ελλάδα προς το τέλος του 2020 ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα ήταν απίθανο να δούμε αποδόσεις στο 0,80%.
Τα δύο ερωτήματα;
1)Οι αποδόσεις οι τρέχουσες και οι μελλοντικές αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες;
2)Οι ελληνικές τράπεζες με τα μικρά χαρτοφυλάκια ομολόγων δεν έχασαν το μεγάλο ράλι;

Απαντήσεις

Σε κάθε περίπτωση μια χώρα όπως η Ελλάδα με χρέος 357 δισεκ. και 180% του ΑΕΠ να εμφανίζει απόδοση κάτω από 2% είναι ακραία στρέβλωση είναι μια ανώμαλη κανονικότητα που κατασκεύασε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση.
Η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου χωρίς ποσοτική χαλάρωση είναι 4%.
Οι ελληνικές τράπεζες όντως έχασαν το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω των περιορισμών του SSM και των ορίων που έχει θέσει για αγορές ελληνικών τίτλων.
Αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει άπαξ και όλα τα ομόλογα είναι αγγλικού δικαίου ενώ θα αποσυρθούν και τα capital controls μια διαδικασία πλέον τυπική.

Αναβαθμίζονται προοπτικές και όχι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος 2/8 και 23/8 - Έκπληξη για τις τράπεζες από Fitch τον Σεπτέμβριο

Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη να αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης κίνηση προφανώς εύλογη καθώς αναμένουν το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό έργο της ΝΔ.
Σε πρώτη φάση είναι πιθανή η αναβάθμιση των προοπτικών outlook της οικονομίας σε θετική positive και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας.
Στο πλαίσιο αυτό στις 2 Αυγούστου με την Fitch και στις 23 Αυγούστου με την Moody’s θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές σε θετικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές που βαθμολογούνται αυτή την περίοδο.
Πάντως αυξάνονται οι πιθανότητες έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα να βαθμολογείται σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας με πιθανότερη ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2019 από τον οίκο Standard and Poor’s.

Mπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες έως 3 κλίμακες λόγω έγκρισης του APS έως 20/9 για τα NPEs και άρσης capital controls

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για τα προβληματικά δάνεια ή APS έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος των κύριων ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Με βάση το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια το εκτιμώμενο μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα είναι 2,35%
Ταυτόχρονα η ΤτΕ θα άρει τα capital controls το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Πρακτικά για τις εσωτερικές συναλλαγές δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά μόνο για συναλλαγές στο εξωτερικό.
Όμως η τυπική άρση των capital controls για τους οίκους αξιολόγησης θα είναι το σημείο αναφοράς.
Όμως ο βασικός καταλύτης για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών θα είναι η συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι κίνητρο για αναβάθμιση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται με CCC+ πλην την Πειραιώς με CCC από την Fitch.
Με βαθμολογία Β- από την Standard and Poor’s
Με βαθμολογία Caa1 οι τράπεζες πλην της Πειραιώς που βαθμολογείται με Caa2 από την Moody’s.
Η Fitch θα βαθμολογήσει τις ελληνικές τράπεζες με το συνδυασμό APS και άρσης των capital controls στην κλίμακα Β+ από CCC+ δηλαδή 3 κλίμακες.
Πρακτικά έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες από όλους τους οίκους αξιολόγησης θα βαθμολογούνται 1 έως 2 κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας αντί 4 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης