Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2/8 η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

tags :
Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2/8 η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Η ρύθμιση επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να ασκούν όλες τις κατά το νόμο αρμοδιότητες τους εντός των χώρων των ΑΕΙ
Σε δημόσια διαβούλευση έως το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Αυγούστου έχει τεθεί η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η διάταξη συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προβλέπει επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, η διάταξη που φέρει τον τίτλο «Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» αναφέρει ότι:
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
Οι πρώτες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι θετικές με πρυτάνεις να υποστηρίζουν ότι με τη νέα διάταξη όχι μόνο δεν καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά αντιθέτως περιφρουρείται απόλυτα το ακαδημαϊκό άσυλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης