Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Μείωση επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα (31/7) από τη Fed - O κίνδυνος για τις αγορές και η παράμετρος Trump

tags :
ΗΠΑ: Μείωση επιτοκίων κατά 0,25% σήμερα (31/7) από τη Fed - O κίνδυνος για τις αγορές και η παράμετρος Trump
Διχασμένοι οι οικονομολόγοι αναφορικά με την απόφαση της Fed να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια
(upd) Απόλυτα βέβαιη θεωρείται η μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ολοκληρώνει σήμερα 31 Ιουλίου 2019, τη διήμερη συνεδρίασή της.
Η βέβαιη εκτίμηση αναφέρει ότι η Fed θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, δηλαδή αυτό θα διαμορφωθεί στη κλίμακα 2%-2,25% (αυτή τη στιγμή είναι στο 2,25%-2,50%).
Πρόκειται για μία μείωση την οποία έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, ως εκ τούτου η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά την πορεία τους, αλλά ταυτόχρονα έχει διχάσει πλήρως αναλυτές και οικονομολόγους.
Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι η Fed ουσιαστικά υποκύπτει στις κάτι παραπάνω από ισχυρές πιέσεις του Donald Trump και προχωρά σε μία μείωση επιτοκίων η οποία τελικώς θα βλάψει την αμερικανική και τη διεθνή οικονομία και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να δημιουργηθούν επικίνδυνες φούσκες στις αγορές.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί θα πρόκειται για την πρώτη μείωση που πραγματοποιεί η τράπεζα από τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι το  2018 προχωρούσε σε αυξήσεις του βασικού επιτοκίου, προκαλώντας την οργή του Donald Trump.
Image
Αυτό το οποίο καθιστά επιφυλακτική μεγάλη μερίδα των οικονομολόγων είναι ότι η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι τέτοια ώστε να δείχνει πως υπάρχει ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αν και έχει υποχωρήσει παραμένει πολύ καλύτερος από αυτόν άλλων χωρών, ενώ η ανεργία διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και η αγορά εργασίας εμφανίζεται υγιής.
Η απάντηση εκ μέρους τόσο του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, όσο και κορυφαίων στελεχών της διοίκησής της στην παραπάνω κριτική είναι ότι η μείωση των επιτοκίων γίνεται για «προληπτικούς λόγους», ως μία κίνηση ασφαλείας και απάντηση στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τόσο της παγκόσμιας χαλάρωσης όσο και του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Υπάρχουν, όμως, τρία βασικά ερωτήματα που μπορούν να τεθούν όχι τόσο για την τρέχουσα μείωση επιτοκίων αλλά για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Θα υπάρξουν άλλες μειώσεις;

Οι traders είναι κατά 100% βέβαιοι –σε ποσοστό 78%- για μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Για τις επόμενες κινήσεις, όμως, υπάρχει διχογνωμία, με τους οικονομολόγους να θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση, ενώ οι traders στοιχηματίζουν υπέρ μίας ακόμη (εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης) έως τον Δεκέμβριο του 2019.
Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι υποδεικνύουν ότι η Fed θα θεωρήσει πιθανότατα την περικοπή των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας ως «ασφάλιση» έναντι ενδεχόμενης ύφεσης και ότι οι πολιτικοί θα θέλουν να σταματήσουν, ίσως για το υπόλοιπο έτος.
Κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις της τράπεζας μπορεί να δώσει η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της τράπεζα, Powell, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Αυτή την εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δεν θα ανακοινώσουν τις επικαιροποιημένες  προβλέψεις τους για την οικονομία και την κατεύθυνση των επιτοκίων - κάτι που κάνουν τέσσερις φορές το χρόνο.
Ωστόσο, η ανακοίνωσή τους θα εξεταστεί λεπτομερώς για οποιεσδήποτε λεπτές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα περιγράφει την αίσθησή της για τις οικονομικές προοπτικές.
Η προηγούμενη ανακοίνωση της Fed αναφέρονταν σε μία αγορά εργασίας ισχυρή και ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Image
H πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξακολούθησε να παραμένει σταθερά κάτω από το επιδιωκόμενο επίπεδο της Fed.
Η πολιτική δήλωση της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη και τα μηνύματα του Powell στη συνέντευξη Τύπου θα αξιολογηθούν για να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο εξετάζει (και ανησυχεί) η κεντρική τράπεζα για τον χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες μειώθηκε περαιτέρω κάτω από το στόχο του 2%.
Image
Η πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ

Κατά την κατάθεση της εξαμηνιαίας νομισματικής έκθεσης της Fed στο Κογκρέσο στις αρχές Ιουλίου 2019, ο Powell είχε προτείνει ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την Fed να επιτύχει τον στόχο του για τον πληθωρισμό.
Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει την οικονομία από το να βυθιστεί σε μια παγίδα χαμηλού πληθωρισμού όπως αυτή που υποθάλπει την ιαπωνική οικονομία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη προκαλώντας πλήγμα στην κατανάλωση κάτι που με τη σειρά του, επιβραδύνει τις καταναλωτικές δαπάνες, το κύριο καύσιμο της οικονομίας.

Εμπορικός πόλεμος και άλλες προκλήσεις

Στην ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα, η Fed σημείωσε ότι οι «αβεβαιότητες» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές αυξήθηκαν και δεσμεύθηκε να «ενεργήσει όπως αρμόζει για τη διατήρηση της επέκτασης».
Η δήλωση δεν διευκρινίζει ποιες ήταν οι αυξημένες αβεβαιότητες.
Αλλά μιλώντας στο Κογκρέσο ο Powell, ανέφερε την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τις εμπορικές τριβές που απορρέουν από την μαχητική χρήση των δασμών από τον Trump και τον κίνδυνο μιας βίαιης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο 2019.

Ο παράγοντας Trump

Ο Trump κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Fed υποστηρίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ακολούθησε το 2018.
«Η Fed κινήθηκε, κατά τη γνώμη μου, πολύ νωρίς και πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους στην τελευταία του επίθεση.
Είπε ότι ήθελε να δει μια «μεγάλη μείωση» των επιτοκίων καθώς και την άμεση διακοπή της μείωσης αγορών ομολόγων από τη Fed, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των πιέσεων στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

CNBC: Αμφισβητείται η αξιοπιστία της Fed - Θα μειώσει τα επιτόκια υπό την πίεση του Trump

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η αξιοπιστία της Federal Reserve, η οποία ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, εν μέσω πιέσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, σύμφωνα με το CNBC.
«Εάν η Fed εκπληρώσει τις προσδοκίες και μειώσει τα επιτόκια, θα πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη ότι το κάνει για να διαφυλάξει την οικονομική ανάπτυξη και όχι επειδή ο Donald Trump απαιτεί τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, καλείται να διατηρήσει μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία.
Αν η Nομισματική Επιτροπή (FOMC) παρουσιάσει μια αιτιολογημένη προσέγγιση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη μια περικοπή στα επιτόκια μόλις επτά μήνες μετά την αύξησή τους, τότε θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις αποφάσεις της χωρίς προβλήματα, σχολιάζει το CNBC.
Αν όμως επικρατήσει η αντίληψη ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Trump, τότε η αξιοπιστία της θα μπορούσε να υποστεί σημαντικό πλήγμα, το οποίο θα χρειαστεί χρόνια να διορθωθεί, προειδοποιεί το αμερικανικό δίκτυο.

Morgan Stanley, Nomura: Η Fed θα κάνει την έκπληξη με αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%

Δεδομένη θεωρούν οι αναλυτές της μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η μείωση θα είναι κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 50, από το εύρος του 2,25%-2,5%.
Η επικείμενη μείωση των επιτοκίων προκαλεί ερωτήματα για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Την τελευταία φορά που η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5% και άνοιξε τον κύκλο της χαλάρωσης, η οικονομία διολίσθησε στην ύφεση τρεις μήνες μετά.
Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. έχει υποχωρήσει στο 17% ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
H Morgan Stanley εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση κατά 0,5%, παρά τη βελτίωση των πρόσφατων μακροοικονομικών στοιχείων, κι αυτό γιατί ανησυχεί για τη μελλοντική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και όχι για την τρέχουσα.
Από την πλευρά της η Fed δικαιολογεί την επικείμενη απόφασή της επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την εμπορική αβεβαιότητα και τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση.
Με βάση τη σύγκριση των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα 2019 και 2007, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δύσκολα η FOMC θα θεωρήσει αρκετή τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Image

Πέραν των μακροοικονομικών επιχειρημάτων, η Morgan Stanley σημειώνει ότι με τον χώρο για μειώσεις επιτοκίων να είναι αρκετά περιορισμένος, η Fed πρέπει να «φυλάξει» τις μειώσεις για όταν θα είναι απαραίτητο.
Οπότε κάθε μείωση στον νέο κύκλο που ανοίγει, θα πρέπει να είναι σημαντική.
Πως θα συμβεί αυτό; Με μειώσεις μεγαλύτερες από αυτές που αναμένει η αγορά, ακριβώς όπως συνέβη στους κύκλους αύξησης των επιτοκίων το 2001 - 2003 και το 2007-2008.

Image
Στην έκπληξη από τη Fed ποντάρουν και οι αναλυτές της Nomura, με την ιαπωνική τράπεζα να επικεντρώνεται στην ισχύ του δολαρίου.


Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης