Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Οι αλλαγές στην πολιτική των Fed και ΕΚΤ αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία

Kuroda (BoJ): Οι αλλαγές στην πολιτική των Fed και ΕΚΤ αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι η Τράπεζα θα παρέμβει έαν η δυναμική της οικονομίας βρεθεί σε κίνδυνο
Στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εάν η δυναμική της οικονομία βρεθεί σε κίνδυνο αναφέρθηκε σήμερα (30/7) ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κατά την οποία τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα.
Ειδικότερα, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι «οι αλλαγές στην πολιτική της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές και τις παγκόσμιες προοπτικές».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Bank of Japan προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε χαλάρωση», διευκρινίζοντας ότι «δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε μέτρα χαλάρωσης εάν η δυναμική για την επίτευξη του στόχου τιμών χαθεί, αντί να εξετάζουμε χαλάρωση».
Ο επικεφαλής της BoJ συνέχισε λέγοντας ότι η στάση της τράπεζας «δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια ενέργεια», καθώς και ότι «δεν υποδεικνύουμε απαραίτητα το χρόνο κατά τον οποία θα πραγματοποιηθεί η χαλάρωση, αλλά θα το πράξουμε άμεσα χωρίς δισταγμό εάν η οικονομία βρεθεί σε κίνδυνο να χάσει τη δυναμική της στην επίτευξη του στόχου τιμών».
«Είναι σημαντικό για την οικονομία να διατηρήσει το θετικό άνοιγμα παραγωγής και να κοιτάξουμε τον αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ώστε να κρίνουμε εάν η οικονομία διατηρεί επαρή δυναμική ώστε να επιτύχει τον στόχο τιμών», επεσήμανε ο Haruhiko Kuroda, προσθέτοντας ότι «η παρατεταμένη υπεράκτια αδυναμία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία».
Ο ίδιος τόνισε ότι «γνωρίζω πως υπάρχουν διάφορες συζητήσεις σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια», καθώς και ότι «η Τράπεζα τώρα σκοπεύει να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η οποία αφορά ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Δεν σκέφρομαι συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα για την ώρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της BoJ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι η Τράπεζα είναι περισσότερο θετική προς τη χαλάρωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης