Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Fed για τη μείωση των επιτοκίων - Αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κινήσεις σε αγορές και οικονομία

tags :
Διχασμένη η Fed για τη μείωση των επιτοκίων - Αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κινήσεις σε αγορές και οικονομία
Tουλάχιστον δύο ή τρία μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), δεν συμφωνούν με τη μείωση των επιτοκίων
Διχασμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Federal Reserve για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων, με την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να είναι υψηλότερη από ότι προεξοφλούν οι αγορές.
Σύμφωνα με το CNBC, τουλάχιστον δύο ή τρία μέλη της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC), αναμένεται να εκφράσουν τη διαφωνια τους με τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από το εύρος 2,25-2,5% στη διήμερη συνεδρίαση (30-31 Ιουλίου).
Ο πυρήνας της FOMC αποτελείται από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, τον αντιπορόεδρο Richard Clarida και τον πρόεδρο της Fed Νέας Υόρκης John Williams.
«Υπάρχει πάντα ο πρόεδρος της Fed Βοστόνης Eric Rosengren, ο οποίος διαφωνεί με τη μείωση των επιτοκίων.
Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής είναι πρόθυμα να εξετάσουν τη μείωση, ωστόσο επικρατεί η εντύπωση ότι τουλάχιστον τρία μέλη αναμένεται να εκφράσουν διαφωνίες στη συνεδρίαση », αναφέρει ο  Ethan Harris, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Bank of America Merrill Lynch.
Τόσο ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Esther George όσο και ο Rosengren της Βοστόνης μίλησαν εναντίον της μείωσης των επιτοκίων.
Ο τρίτος αξιωματούχος που θα μπορούσε να διαφωνήσει, είναι ο James Bullard του St. Luis, στην περίπτωση που η FOMC αποφασίσει για μείωση μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης.
Στα τέλη Ιουνίου είχε χαρακτηρίσει υπερβολικό το ενδεχόμενο μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.
«Η μεγάλη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του πυρήνα της επιτροπής και άλλων αξιωματούχων,  όπως ο Rosengren.
Είναι ο πυρήνας της επιτροπής που νομίζω ότι θα ήθελε να ενεργήσει επιθετικά.
Είναι πιθανό να υπάρξουν τρεις διαφωνίες ", δήλωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock.
«Το μέγεθος των διαφωνιών πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές.
Αν προκύψουν σημαντικές διαφωνίες, τότε οι αγορές θα αντιδράσουν αναλόγως», πρόσθεσε.
Παρά τις διαφωνίες στους κόλπους της, η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από δέκα χρόνια, εν μέσω πυρών του προέδρου Donald Trump, o οποίος πιέζει για μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη θετική επίδραση του μέτρου σε αγορές και πραγματική οικονομία. 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, το 80% των αναλυτών αναμένει μία μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ το 10% προσβλέπει σε μία μεγαλύτερη μείωσης της τάξης των 50 μονάδων βάσης, από το εύρος 2,25% - 2,5%.
Η Wall Street έχει ήδη προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων, ενώ το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η Fed είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σηματοδοτώντας τον τερματισμό του πολυετούς κύκλου σύσφιξης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εμφανίζονταi επιφυλακτικοί και προειδοποιούν ότι η όποια θετική επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στις αγορές αλλά και στην πραγματική οικονομία, θα είναι περιορισμένη.
Άλλωστε, ακόμη και στους κόλπους της Fed, δεν επικρατεί ομοφωνία ως προς τη σκοπιμότητα μείωσης των επιτοκίων, την ώρα που η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 50 ετών και η αμερικανική οικονομία αποδίδει με θετικούς ρυθμούς.
Τη σύγχυση επιτείνει το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Fed επιχειρούν να αποδείξουν με κάθε τρόπο ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων, δεν σχετίζεται με τις παρεμβάσεις του Donald Trump.
Tην ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στρέφει το βλέμμα της στις εξελίξεις που αφορούν τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της, καθώς η αναπτυξιακή αδυναμία σε Ευρώπη και Κίνα και η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενισχύουν την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης