Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τη συνεδρίαση της BoJ - Στο +0,43% και τις 21.709,31 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τη συνεδρίαση της BoJ - Στο +0,43% και τις 21.709,31 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,20% στις 28.163 μονάδες
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Τρίτη (30/7) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, διευκρινίζοντας ότι η ποσοτική χαλάρων θα παραμείνει σε ισχύ κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως οτυ +0,43% στις 21.709,31 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fanuc και Tokyo Electron ενισχύθηκαν κατά +3,14% και +3,03% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τη μετοχή της Hitachi, και συγκεκριμένα στο +2,98%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +0,45% στις 2.038,68 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,98%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,28% και τις 6.845,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,20% στις 28.163 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,50% στις 10.830,90 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,39% στις 2.952,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμε΄να στο +0,48% και τις 9.399,14 μονάδες.
Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η Bank of Japan δήλωσε ότι θα συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, έχοντας ως στόχο την επίτευξη του πληθωρισμού στο 2%, επαναλαμβάνοντας ότι θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διευρκίνησε ότι «δε θα διστάσει» να λάβει πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης εάν χρειαστεί «σε μία κατάσταση όπου οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις οικονομίες του εξωτερικού, είναι σημαντικοί».
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Τράπεζας, η οικονομία της Ιαπωνίας θα συνεχίσει την επέκτασή της και κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021, με τις εξαγωγές και την εγχώρια ζήτηση να ακολουθούν μία ανοδική τάση.
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει αύριο στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από δέκα χρόνια, εκτιμώντας ότι θα ανακοινωθεί μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δηλώνει ότι «δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει συμφωνία» κατά τη διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «ίσως υπάρξει συμφωνία, ίσως και όχι».
Άνοδο καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, εν μέσω αισιοδοξίας στις τάξεις των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μία κίνηση που θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία και θα αυξήσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,69% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,06 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,76% στα 57,30 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον αναλυτής της Phillip Futures, Benjamin Lu, η μείωση των επιτοκίων από τη Fed «θα στηρίξει τη συνέχιση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων επέκτασης και θα αυξήσει τη ζήτηση καυσίμων για το δεύτερο εξάμηνο του 2019».
«Εάν η Fed εμφανιστεί περισσότερο μετριοπαθής και υπολογίσει μία συνολική μείωση 75 μονάδων βάσης, θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο να ξεπερνάει τα 60 δολάρια», τόνισε ο κ. Lu αναφερόμενος στο αμερικανικό αργό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι ανησυχίες για τη ζήτηση αποτελούν τη σκία πάνω από τις τιμές στο πετρέλαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης