Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόβλημα για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός 2020 - Κεντρικό θέμα η Ελλάδα στο EWG και Eurogroup 5 και 13 Σεπτεμβρίου

Πρόβλημα για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός 2020 - Κεντρικό θέμα η Ελλάδα στο EWG και Eurogroup 5 και 13 Σεπτεμβρίου
Το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις 37 ημέρες στη διάθεσή του, μέχρι το Euroworking Group (EWG) της 5ης Σεπτεμβρίου
Ευκολότερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζε θα ξεπεράσει τελικά η κυβέρνηση τον δημοσιονομικό «κάβο» του 2019, όχι όμως και του 2020, όπου το «κενό» στον προϋπολογισμό είναι πιο μεγάλο και τα περιθώρια για παροχές μάλλον μηδενικά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τετραγωνίσει τον κύκλο, ούτως ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και γενναίες ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ταυτόχρονα.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 που έχουν στα χέρια τους οι θεσμοί με βάση το πρώτο σχέδιο που είχε αποστείλει η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό «χώρο» μόλις 60-70 εκατ. ευρώ για το 2020 μετά την εφαρμογή των θετικών μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις 37 ημέρες στη διάθεσή του, μέχρι το Euroworking Group (EWG) της 5ης Σεπτεμβρίου, για να λύσει τη δύσκολη άσκηση χωρίς παράλληλα να διαρρήξει τις σχέσεις του με τους θεσμούς.
Η συνεδρίαση του EWG αποτελεί κομβικό σημείο για να επιβεβαιωθούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στις παροχές που ετοιμάζει η Αθήνα με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου.
Παρά τις πρώτες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα χαθεί φέτος εξαιτίας των πρόσθετων ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ (250 εκατ. ευρώ) που προβλέπονται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη ότι ο μόνος τρόπος να μην υπάρξει απόκλιση είναι να γίνουν περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες.
Πηγές από το Γενικό Λογιστήριο επιβεβαιώνουν το σχέδιο «καρατόμησης» κονδυλίων που βρίσκεται σε εξέλιξη για να μπορέσει να κλείσει η δημοσιονομική «τρύπα» του 2019. Από τις περικοπές εξαιρείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά το φιρμάνι των δανειστών ότι η τακτική που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε βάρος της ανάπτυξης, θα πρέπει να σταματήσει.
Ετσι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, δηλαδή μισθολογικές (αυξήσεις, υπερωρίες), καταναλωτικές, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και δαπάνες για τόκους, θα περάσουν αναγκαστικά από την κλίνη του Προκρούστη.
Εκτιμάται ότι ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, φέτος και το 2020, μέσα από ένα γενικότερο «ψαλίδι» στα κρατικά κονδύλια.
Εξάλλου, στον προθάλαμο του χειρουργείου παραμένει το αφορολόγητο ποσό.
Η ακύρωση της μείωσης έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και είναι ένα θέμα το οποίο θα επανέλθει σίγουρα στο τραπέζι.
Ετσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν «εκπτώσεις» από την κυβέρνηση ως προς την αρχική της δέσμευση να μην το «κουρέψει» ή να μην το καταργήσει είναι πολύ ισχυρό.
Οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών προβλέπεται να πιάσουν δουλειά στη χώρα μας για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση μετά το άτυπο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ώστε να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην υπουργική σύνοδο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης