Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ΑΤΕ η Fitch - Yπό παρακολούθηση η Πειραιώς από την S&P

tags :
Αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ΑΤΕ η Fitch - Yπό παρακολούθηση η  Πειραιώς από την S&P
(upd2) Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΑΤΕbank στο BBB- με αρνητική προοπτική, λόγω στη στήριξη που προσφέρει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το πλαίσιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προχώρησε, ο διεθνής οίκος Fitch Ratings.


Αντίθετα, διατήρησε στη βαθμίδα BBB- με αρνητική προοπτική επιβεβαίωσε για τις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς για την κατηγορία «Long-term Issuer Default Ratings».
Παράλληλα, ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης που σχετίζεται με θέματα ρευστότητας, σε D από C/D, για τις ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
"Η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των κερδών και την ποιότητα των assets, καθώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται", αναφέρει στην έκθεσή της η Fitch.

S&P
για Πειραιώς
«Αποδυναμωμένη» χαρακτηρίζει την τράπεζα Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor, αν η κατάληξη της πρότασής της για την ΑΤΕ και ΤΤ είναι θετική.
«Αναμένεται να αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό προφίλ της η Πειραιώς» τονίζει η  S&P, καθώς τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Πειραιώς υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
Σύμφωνα με τον  αναλυτή της S&P, Luigi Motti, «η τελική ενοποίηση των συγχωνευμένων οντοτήτων με την Πειραιώς, σίγουρα θα ωφελήσει το επιχειρηματικό προφίλ της Πειραιώς, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με τεράστια πελατειακή βάση και κυρίαρχο μερίδιο της αγοράς στις εγχώριες δραστηριότητες», ενώ τονίζει ότι «παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι αυτά τα οφέλη θα εξισορροπηθούν από το υψηλότερο πιστωτικό ρίσκο που θα προστεθούν στο βιβλίο δανείων της συγχωνευμένης οντότητας σε σχέση με το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς». Τέλος, η S&P θεωρεί ότι τα εκτελεστικά ρίσκα που θα προκύψουν από την εξαγορά, θα επιδεινωθούν από την τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση και το ασθενές λειτουργικό περιβάλλον που αναμένουμε στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Moody's για Marfin Egnatia
Από την πλευρά της η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης σε Α3 καλυμμένων ομολογιών που συνδέονται με τιτλοποιούμενα στεγαστικά δάνεια της Marfin Egnatia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης