Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Υπάρχουν 170 εταιρείες που μπορεί να εφαρμοστεί η «μέθοδος» Creta Farms; - Πόσες υπάρχουν στο ΧΑ

tags :
Υπάρχουν 170 εταιρείες που μπορεί να εφαρμοστεί η «μέθοδος» Creta Farms; - Πόσες υπάρχουν στο ΧΑ
Ο υπέρογκος δανεισμός σημειώνεται από αρκετούς αναλυτές την περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων ως «καμπανάκι» για τους επενδυτές 
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη πριν λίγες ημέρες και μετά την «επιτυχία» του με την Creta Farms, ότι το αντίστοιχο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε 170 επιχειρήσεις.
Όμως στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Ernst Young, ότι δηλαδή λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και επειδή πολλές εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων θα αναζητήσουν λύση μέσα από εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Η αλήθεια είναι πως όντως υπάρχουν πολλές υπερδανεισμένες εταιρείες και αρκετές είναι εισηγμένες, για τις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες να αναζητούν (και σε κάποιες περιπτώσεις βρήκαν) στρατηγικό επενδυτή.
Ο υπέρογκος δανεισμός σημειώνεται από αρκετούς αναλυτές την περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων ως «καμπανάκι» για τους επενδυτές και δεν είναι λίγες οι φορές που το Bankingnews παρουσίασε τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη σχέση δανεισμού προς καθαρή θέση.
Δεν είναι λίγες και οι εταιρείες, οι οποίες εδώ και χρόνια δουλεύουν για τις τράπεζες, αφού οι τόκοι σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότεροι ακόμα και από τα EBITDA, ενώ ούτε λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν και κούρεψαν δάνεια, αλλά δεν υπήρξε βελτίωση.
Δεν είναι επίσης λίγες οι εταιρείες που έχουν περιορισμένες ταμειακές ροές και χρειάζονται τραπεζικές ενέσεις ρευστότητας για να κινηθούν.
Το ΧΑ έχει αρκετές εισηγμένες για τις οποίες οι τράπεζες αναζητούν επενδυτή ή έχουν βρει.
Forthnet, Σελόντα, Νηρεύς είναι μερικές από τις πιο γνωστές περιπτώσεις.
Λύση έχουν προσπαθήσει να βρουν οι τράπεζες και σε μία σειρά εταιρειών με υψηλό δανεισμό και αρνητική καθαρή θέση όπως ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ, Σφακιανάκης, Αλουμύλ Μυλωνας Pasal, Yalco, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ, Sato, ΑΝΕΚ, Baragis, Λιβάνης, Ακρίτας, Ελγέκα και πολλές ακόμα.
Την υψηλότερη μόχλευση παρουσιάζει η Επίλεκτος με καθαρή θέση μόλις 83 χιλ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 67 εκατ. ευρώ άρα και δείκτη net debt/equity 813 φορές!
Η Ιντραλότ στο τέλος του 2018 είχε καθαρή θέση μόλις 6,3 εκατ. ευρώ και 97 φορές υψηλότερο δανεισμό έναντι της καθαρής θέσης.
Η Audio Visual έχει net debt/equity 21 φορές, η Αλουμύλ Μυλωνάς στις 11,7 φορές, η Νίκας παρά τις διαγραφές δανείων, την αύξηση κεφαλαίου και τη μεγάλη αναδιάρθρωση που έγινε σε συνεργασία με τις τράπεζες είναι στις 7 φορές, η Άβαξ στις 6 φορές και η MIG στις 5,8 φορές.
Το ΧΑ επομένως έχει αρκετές εταιρείες που χρειάζονται βοήθεια, ή που χρειάστηκαν και πιθανότατα θα ξαναχρειαστούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης