Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 2/8 οι μη δεσμευτικές προσφορές για NPEs 1,8 δισ της Alpha – Η Εθνική θα μεταφέρει 4-5 δισ NPEs στην FPS της Eurobank

Στις 2/8 οι μη δεσμευτικές προσφορές για NPEs 1,8 δισ της Alpha – Η Εθνική θα μεταφέρει 4-5 δισ NPEs στην FPS της Eurobank
Η Εθνική θα μεταφέρει πιθανόν στην FPS της Eurobank 4-5 δισεκ. NPEs στο μέλλον
Στις 2 Αυγούστου 2019 έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για χαρτοφυλάκιο προς πώληση 1,8 δισεκ. εταιρικών NPEs με εξασφαλίσεις ακίνητα της Alpha bank.
Το πρόγραμμα Jupiter 2 αφορά εταιρικά προβληματικά δάνεια 1,8 δισεκ. ευρώ που φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα.
Ενδιαφέρον δείχνουν η Fortress, Elliot, Longstar, Apollo κ.α. συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν 7 ενδιαφερόμενοι.
Με βάση ενδείξεις το τίμημα εκτιμάται στο 30% της ονομαστικής αξίας ή 500 εκατ ευρώ.

Προς ομολογιακό tier 2 στα 500 εκατ η Alpha bank και μοντέλο Eurobank 12 με 15 δισ

Προς έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης tier 2 όπως Η Εθνική και η Πειραιώς σχεδιάζει η Alpha bank με στόχο να αντλήσει 500 εκατ με επιτόκιο 7,60%.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση tier 2 μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου με επιτόκιο 7,60% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
Ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των NPEs φαίνεται ότι η Alpha bank θα υιοθετήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank και Πειραιώς όπου θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την διαχείριση των NPEs.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 12 με 15 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις φαίνεται ότι το fund που θα αναλάβει την τιτλοποίηση και διαχείριση των NPEs της Alpha bank θα είναι συγκεκριμένο group που επιχειρεί να εισέλθει στην αγορά των προβληματικών δανείων και έως τώρα δεν το έχει καταφέρει αποτελεσματικά.

Η Εθνική θα μεταφέρει πιθανόν στην FPS της Eurobank 4-5 δισεκ. NPEs στο μέλλον

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη η Εθνική τράπεζα με το μικρότερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων στο μέλλον – μετά την ολοκλήρωση του deal της Eurobank με την Pimco και την εταιρία διαχείρισης NPEs την FPS – να μεταφέρει σε αυτή την εταιρία διαχείρισης που θα αναλάβει τα 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια της Eurobank περίπου 4-5 δισεκ. NPEs.
Αντί η Εθνική να υιοθετήσει μοντέλο Eurobank θα μπορούσε όταν θα ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει πλήρως τις δραστηριότητες της η εταιρία διαχείρισης που θα αναλάβει η Pimco, θα μπορούσε να μεταφέρει 4-5 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Έτσι η Εθνική θα πληρώνει προμήθειες στην Pimco και η Pimco στην Εθνική χωρίς να έχει χρειαστεί η Εθνική να ακολουθήσει τις διαδικασίες που έκανε η Eurobank.
Ουσιαστικά η Εθνική θα αποταθεί σε μια έτοιμη και με πλήρη λειτουργία εταιρία διαχείρισης.

www.bankingns.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης